October 5, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – Όλοι την Δευτέρα 20/3 7.00μμ στο Σύνταγμα

Προσυγκέντρωση 6.15μμ στην Ομόνοια

18/3/2022

Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που κάνει ένα βήμα παραπέρα στην πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.

Με το νομοσχέδιο της εντάσσει το νερό όπως και τα απορρίμματα στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Αυτή η Αρχή θα έχει διευρυμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών υδάτων και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων .Τέτοιες Ρυθμιστικές Αρχές είχαμε στην Ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, με τραγικά όπως αποδείχτηκε αποτελέσματα. Γιατί ?

Γιατί αυτές οι Αρχές αν  και ανεξάρτητες , τελικά είναι βαθειά εξαρτημένες από το να διασφαλίζουν ότι η λειτουργία επιχειρήσεων που παρέχουν βασικά αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια ή η μεταφορά, θα είναι εύρυθμη σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Δηλαδή όντας αυτοί οι παροχή Ιδιωτικοποιημένοι να παρέχουν τα αντίστοιχα κέρδη για τους μετόχους των εταιριών – παροχών.

Για αυτό ακριβώς αυτές οι Αρχές ήταν πλήρως αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια, αλλά ούτε φυσικά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων , μιας και  όλα τα παραπάνω αποτελούν κόστος τόσο για τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται όσο ακόμα και για τις κρατικές όταν αυτές λειτουργούν με την ίδια λογική του κόστους- κέρδους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων υπήρχαν μέχρι τώρα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης.

Οι συνέπειες για το λαό , για τις οικογένειες μας αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις μας, θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώνουμε την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά και μικρά μαγαζιά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.

Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση , όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!  Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

–           Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

–           Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες μικρά μαγαζιά και βιοτεχνίες

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                                    ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ