October 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

ΕΠ. ΑΓ. ΕΣΤΙΑΣΗΣ: Κρύβουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες πίσω από τις εξαγγελλίες για λειτουργία καταστημάτων εστίασης

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΤΟΥΣΑ 3 ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ  ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6978705532

Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες για την λειτούργια των καταστημάτων μας σε Covid free και μικτές επιχειρήσεις προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει απέναντι στο λαό για τη διαχείριση της πανδημίας. Για άλλη μια φορά βάζει στο προσκήνιο την ατομική ευθύνη και με διάφορα κινητρα καλεί το κόσμο να εμβολιαστεί. Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα” όπως για παράδειγμα το “αντάλλαγμα” των 150 ευρώ για τους νέους που θα εμβολιαστούν. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, έτσι ώστε να εμπεδώνεται και η ατομική ευθύνη. Ολα τ’ άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στον λαό, που τελικά “βγάζουν λάδι” την κυβερνητική πολιτική. Έχει ευθύνη και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει πίσω από την επίκληση της “ατομικής ευθύνης”. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η επίκληση στην ατομική ευθύνη γίνεται με χυδαίο τρόπο όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι της εστίασης.

Στις ανακοινώσεις που έγιναν από μεριάς της κυβέρνησης, δεν έγινε πουθενά λόγος για μέτρα στήριξης ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν αμιγώς κλειστούς ή διαθέτουν περιορισμένους εξωτερικούς χώρους. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών που δραστηριοποιείται στην Αθήνα θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, δηλαδή σε μια περίοδο που αντικειμενικά θα ερημώνει εξαιτίας και των καλοκαιρινών αδειών.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να φορτωνόμαστεμε νέα χρέη καθώς θα πρέπει να καλύψουμε από την τσέπη μας τμήμα του ενοικίου του Ιουλίου και ολόκληρο τον Αύγουστο, αφού η κυβέρνηση διακόπτει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις στη λογική ότι θα μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί.

Την ίδια στιγμή με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών γίνονται κουρελόχαρτο τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν.

Μερικοί μας λένε να κάτσουμε νασυζητήσουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε μια λύση το πως θα λειτουργήσουμε τα καταστήματα μας, με μεσοβέζικες λύσεις όπως άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ή κάνοντας επίκληση να πείσουμε όλο το κόσμο να εμβολιαστεί που όντως χρειάζεται αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Κρύβουν κάτω από το χαλί τις δικές τους ευθύνες δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προβάλλοντας τον διχασμό που προκαλεί η κυβέρνηση. Τώρα θυμήθηκαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για την υγεία την ώρα που όταν αυτοί κυβερνούσαν, έκαναν το δήμοσιο σύστημα υγείας σμπαράλια και πάνω σε αυτό το έδαφος πάτησε και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ας αφήσει τους λεονταρισμούς όταν κατά τη διάρκεια των lockdown διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση και έκανε διαπιστώσεις για την κατάσταση στο κλάδο δίνοντας έτσι άλλοθι στην κυβέρνηση. Σαν ΓΣΕΒΕΕ δεν διεκδίκησε στη πράξη μέτρα στήριξης. Με τη στάση τους χάσαμε χρόνο, φτάσαμε στο απροχώρητο!

Κανένας δε μιλάει για τα χρέη που έχουν συσωρευθεί και θα μας πάρουν σπίτια και μαγαζιά με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Κανένας δε μιλάει ότι δίπλα στην ομηρία των χρεών, η Κυβέρνηση μας κάνει όμηρους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις ακόμα και τις Κυριακές  με το νόμο – τερατούργημα που ψήφισε οτι το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος ατομικός και οικογενειακός συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Κανένας δε μιλάει για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν ανεχόμαστε νέα κοροϊδία, είναι ζωτική ανάγκη η λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες αλλά και τα συσσωρευμένα βάρη και τις συνέπειες των lockdown.

Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. Όποιος διαλέγει τον μοναχικό δρόμο της ατομικής λύσης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Επαγγελματιών στην Εστίαση.

Διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ:

  • Να συνεχιστεί η επιδότηση στο 100% του ύψους του ενοικίου των μικρών επαγγελματιών της εστίασης που δε διαθέτουν ή διαθέτουν περιορισμένους υπαίθριους χώρους, καθώς και να στηριχθούν οικονομικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρις ότου να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με όρους που να μπορούν να στηρίξουν το εισόδημά τους.
  • Αναστολή είσπραξης των πνευματικών και συγγενικών δικαιώματων όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης στην εστίαση
  • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος – τερατούργημα που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις.
  • Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους
  • Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
  • Τη ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
  • Την αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτηρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.