April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών Εστίασης

Η επόμενη μέρα που μας τρόμαζε ήρθε και βρίσκει χιλιάδες από εμάς χωρίς εισόδημα και φορτωμένους με νέα χρέη. Η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει περιορισμένη και την ίδια στιγμή καλούμαστε να εργαστούμε σε συνθήκες πανδημίας και αυτοδιάγνωσης, με τα κρούσματα και τους θανάτους να παραμένουν στα ύψη. Η λήξη των μέτρων προστασίας που ίσχυαν ως τώρα θα φανερώσει σε όλη του τη διάσταση ένα εφιαλτικό τοπίο για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αποτυπώνεται ήδη με μελανά χρώματα.

Ο τουρισμός άνοιξε με όρους που κάνουν κουρελόχαρτο τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών. Όσο κι αν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για τις αντίστοιχες περσινές αποφάσεις που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων, φέτος επιχειρούν την ίδια ακριβώς πολιτική να την παρουσιάσουν ως «ασφαλή», επικαλούμενοι το πρόγραμμα εμβολιασμών που προχωρά με αργούς ρυθμούς και βεβαίως τη λογική της ατομικής ευθύνης…

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις μας, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα μας, που τα καταστήματα μας παράμειναν για πάνω από 7 μήνες κλειστά, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα μας ήταν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021.

Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και πολλαπλασιαστήκαν με την νέα κρίση στην οικονομία, που επιτάχυνε η πανδημία, θα αποτελέσουν βραχνά για τους περισσότερους από εμάς. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε χάρισε ούτε ένα ευρώ από τα χρέη αυτά, αλλά έσπευσε εν μέσω πανδημίας να φέρει και το νέο πτωχευτικό κώδικά. Ηδη σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζουν ρύθμιση 240 δόσεων στα πλαίσια του πτωχευτικού. Δόσεις και αποπληρωμή για μια ζωή δηλαδή για χρέη που φορτωθήκαμε χωρίς δική μας ευθύνη, ενώ όσοι δεν καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε θα δούμε σπίτια και εισοδήματα να δεσμέυονται στον αιώνα τον άπαντα.

Η πολιτική στήριξης που διαφημίζει η κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων μέτρων σχετικά προνομιακού δανεισμού δεν πρόκειται να σώσουν την παρτίδα. Έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα έχουν κυρίως οι πιο δυναμικές επιχειρήσεις. Όσοι καταφέρουμε να ενταχθούμε σε αυτά, λίγο θα επωφεληθούμε, δε θα καταφέρουμε να  ανταπεξέλθουμε στο sprint ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ελεύθερη αγορά και που ενισχύεται με τις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Η πίεση από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους θα πολλαπλασιαστεί, οι συνθήκες ζωής και εργασίας θα χειροτερέψουν αν δεν παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.

Μερικοί μάλιστα, μας λένε για μείωση του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων ότι θα βοηθήσει στο εισόδημα μας, αλλά δεν μας λένε για το κόστος στην εφορία που δεν έχουμε αφορολόγητο όριο, δεν μας λένε για τα χαράτσια στη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη, για το τέλος επιτηδεύματος για τα χρέη που συσσωρεύθηκαν. Προσπαθούν να μας βάλουν απέναντι στους εργαζόμενους μας, αν μπορούμε βέβαια να έχουμε, που δουλεύουμε μαζί κάτω απο αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες του κλάδου για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους. Θέλουν οι εισφορές να δοθούν στους μεγαλο-επιχειρηματίες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ξεδιπλώνουν αδιάντροπα την αντίληψή τους ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά διαδικασία κερδοφορίας.

Με το αντεργατικό έκτρωμα που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ οι συνέπειες θα είναι βαριές κι όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για μας,  θα οδηγήσει σε πολύωρη, εξαντλητική εργασία, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα για χιλιάδες από εμάς. θα εξαναγκαστούμε επίσης στη νέα πραγματικότητα, αφού η νέα κατάσταση στον εργάσιμο χρόνο θα συμπαρασύρει και τη δική μας εργασία. Η επιβάρυνση στην υγεία, η πλήρης αποδιάρθρωση του ατομικού και οικογενειακού ελεύθερου χρόνου, το δικαίωμα στην ξεκούραση που πάει περίπατο, θα είναι η νέα λεγόμενη «κανονικότητα», ιδιαίτερα για όσους στηρίζονται στην προσωπική τους εργασία. Το χτύπημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, που ταυτόχρονα αναλαμβάνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Είναι κενό γράμμα, το δήθεν δικαίωμα της επιλογής στο άνοιγμα ή όχι ενός μικρού καταστήματος την Κυριακή, που επικαλούνται διάφοροι καλοθελητές. Η διέξοδος στο δίλημμα «σωματική ή οικονομική εξόντωση», ειδικά στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και κυριαρχίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να δοθεί ατομικά.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για τα δικαιώματα των επαγγελματιών όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι και τώρα, δε θα μείνουμε με σταυρομένα τα χέρια! Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε για άλλη μια φορά βορά στην ρωμαϊκή αρένα των μονοπωλίων.

Εδώ και τώρα, απαιτούμε πραγματικά και μόνιμα μετρά ενίσχυσης,

διαγραφή χρεών και μείωση της ληστρικής φορολογίας.

 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
 • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος.
 • Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
 • Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
 • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
 • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
 • Άμεση ένταξη των συναδέλφων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
 • Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους
 • Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
 • Τη ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
 • Την αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτηρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη (ηλεκτροφωτισμού & καθαριότητας, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων) για όλους τους μήνες που ήταν κλειστά τα μαγαζιά ή υπήρχαν περιορισμοί στη λειτουργία τους. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

H ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ. 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.