July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Επιτροπές αγώνα αυτοαπασχολουμένων στα ταξί – οδηγών ταξί Κινητοποίηση στο Υπουργείο συγκοινωνιών – Πέμπτη 21 Μάη

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Πέμπτη 21 ΜΑΗ στις 10:30 το πρωί. Σημείο συνάντησης ΝΟΣ. ΣΩΤΗΡΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όλο αυτό το διάστημα μαζί με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες μαζί με υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, σε όλη την Αττική,  δεν μείναμε σιωπηλοί. Παρά τις δυσκολίες και λαμβάνοντας υπόψη τις  ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, κόντρα στην «καραντίνα» της πλειοψηφίας του ΣΑΤΑ και αντίστοιχα του ΣΟΤΑ, εκφράσαμε έμπρακτα και αγωνιστικά την ανησυχία μας για την άσχημη κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αναδείξαμε την ανάγκη  να διαμορφωθεί ένα κρατικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για όλο τον λαό, πλήρως στελεχωμένο σε προσωπικό και υποδομές, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη.

Οι ταξιτζήδες αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες και οδηγοί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή όλη την περίοδο της καραντίνας μεταφέροντας ευπαθείς ομάδες, συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, επιβάτες διαφόρων κατηγοριών με κίνδυνο της υγείας μας.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση κλείνει σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Tα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας δε θα γίνουν η «κουρτίνα» που θα κρύψει τις δικές της ευθύνες για το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κα. Το «σύστημα υγείας» που χτίστηκε στη βάση της ανταποδοτικότητας του καπιταλιστικού κέρδους αποκαλύπτεται. Η κατάρρευσή του, ακόμη και στη μητέρα του “σύγχρονου” καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτό, αποδεικνύει  ότι η «υγεία εμπόρευμα» είναι επικίνδυνη για τους λαούς.

Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή μπήκαμε μπροστά στη μάχη για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών απαιτώντας:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα Δημόσια Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται.
 • Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας πλήρως στελεχωμένες.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης.

Ζητάμε επίσης με υπόμνημα που καταθέσαμε ειδικά για το ΤΑΞΙ:

 • Να ενημερωθούμε υπεύθυνα και αρμοδίως από το Υπουργείο Υγείας και τις υπηρεσίες του για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την προστασία της υγείας μας. Να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα μέσα προφύλαξης με την ευθύνη των Σωματείων ΣΑΤΑ και ΣΟΤΑ.
 • Υποδομές για έλεγχο με τεστ για όλους τους ταξιτζήδες ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν είμαστε φορείς του ιού.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναματώσουμε

για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.

Ενώνουμε τις φωνές μας, αυτοαπασχολούμενοι μικροιδιοκτήτες και οδηγοί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, τους μαθητές. Συναντιόμαστε ξανά. Η προηγούμενη 10ετής κρίση μας βρήκε πολλές φορές σε κοινή δράση. Την 1η Μάη δώσαμε όλοι μαζί βροντερό παρόν στο Σύνταγμα. Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για το επόμενο διάστημα.

 • Μαζί δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την εργασία, για την Παιδεία, για τον ελεύθερο χρόνο, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
 • Μαζί δυναμώνουμε τον αγώνα για να μην πληρώσουν πάλι τα λαϊκά στρώματα. Για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι βιομήχανοι οι εφοπλιστές οι τραπεζίτες, με αύξηση της φορολογίας τους, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τις άλλες παροχές που απλόχερα για άλλη μια φορά η κυβέρνηση τους μοιράζει.
 • Μαζί διεκδικούμε ουσιαστικά μετρά προστασίας και οργανώνουμε την αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη, βάζουμε εμπόδια για να ανακοπούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Tα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Δε δίνουν λύση στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα μας, για αργότερα. Δεν αλλάζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις. Η κυβέρνηση μας εμπαίζει, την ίδια ώρα που σε μας δίνει ψίχουλα χαρίζει πακέτα στις αεροπορικές εταιρίες και στις μεγάλες εταιρίες μεταφορών ενώ στοιβάζει επιβάτες στα αεροπλάνα παραβλέποντας τα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο οδήγησαν σε τεράστια μείωση της δουλειάς και του τζίρου. Αποδείχθηκε επίσης ότι η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. Η ανεμική ανάπτυξη κράτησε πολύ λίγο, αφού η βύθιση της τουριστικής κίνησης θα οδηγήσει σε περιορισμό του έργου. Επανέρχεται το παλιό γνωστό πρόβλημα της αναδουλειάς αφού οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η λαϊκή οικογένεια δεν έχουν την πολυτέλεια μετακίνησης με ταξί.

H νέα κρίση ρίχνει βαριά την σκιά της στη ζωή μας, η ύφεση που έρχεται θα φέρει πολλούς από μας μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Μόνη διέξοδος, είναι η ενίσχυση της δράσης μας. Να πυκνώσουν οι γραμμές του κινήματος μας με νέες δυνάμεις. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία μας.

Να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει, μια ακόμα φορά, να φορτώσει τις συνέπειες της νέας κρίσης στις πλάτες μας, για να διευκολύνει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Καμιά αναμονή! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας!

Καλούμε  κάθε συνάδελφο να μπει στην πάλη!

Απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης  για όλους τους ταξιτζήδες:

 • Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους δεν το έχουν πάρει ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας που έχουν.
 • Να δοθεί επίδομα 535 ευρώ για τον Μάη, αφού η αναδουλειά και ο φόβος συνεχίζουν να κυριαρχούν.
 • Επιδότηση σε όλα τα ταξί ως άμεση βοήθεια για τα υλικά που χρειάζονται: Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, τακτική απολύμανση, κ.ά.
 • Να μειωθεί το κόστος του πετρελαίου κίνησης, μειώνοντας τους φόρους που επιβάλλονται στην τιμή του.
 • Μείωση ΦΠΑ στο 13%.
 • Επιδότηση στην αντικατάσταση του ΤΑΞΙ με χρήματα από το ΕΣΠΑ αφού σε 9 μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκινήτων πρέπει να αντικατασταθεί.
 • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, για όσες μέρες αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε την δουλειά μας λόγω καραντίνας, συμπτωμάτων, ευπαθείς συνάδελφοι κ.ά.
 • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 6 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης μας, είναι πρακτικά αδύνατη.
 • Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για 6 μήνες. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
 • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για την εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη.
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.α. μέχρι το τέλος του χρόνου.