May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης

Συνάδελφοι επαγγελματίες στην εστίαση και τον επισιτισμό,

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ απευθύνεται σε εσάς, γνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε αυτή την περίοδο. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουμε όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας μπροστά στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Ξέρουμε καλά ότι τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας που πήρε η κυβέρνηση σας έχουν οδηγήσει μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματά σας είναι πολλαπλάσια, αφού η καθίζηση του τζίρου που όλοι αντιμετωπίζουμε, δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθετε ούτε καν στα τρέχοντα έξοδα:  στην μεγάλη απώλεια πρώτων υλών (ευαλλοίωτα -κρέατα-ψάρια-λαχανικά), στα αυξημένα ενοίκια λόγω πολλών τετραγωνικών, στις δαπάνες ηλεκτροδότησης που παραμένουν σημαντικές (παραμένουν σε λειτουργία ψυκτικά στοιχεία). Ξέρουμε και εμείς καλά ότι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ακόμα δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ, έχουμε και εμείς την ίδια ανησυχία πώς θα πληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που μαζεύονται για τους επόμενους μήνες.

Η ομοσπονδία μας έχει πάρει μέχρι στιγμής σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν γνωστά τα αδιέξοδα που βιώνουμε όλοι, απευθύνοντας υπομνήματα στα αντίστοιχα υπουργεία, στη βουλή, αλλά και στους δήμους ώστε να περιοριστούν για ένα διάστημα τα τέλη που όλοι πληρώνουμε, ειδικά οι επαγγελματίες του κλάδους σας (για τραπεζοκαθίσματα τέλος σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα, το τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού κλπ). Σας καλούμε και εσάς να ενώσετε τη φωνή σας, ώστε οι διεκδικήσεις μας να ακουστούν πιο δυνατά

Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους, μαχητές και όχι απογοητευμένους στη γωνία

 Και η επόμενη μέρα όμως, μετά την άρση των μέτρων, φαντάζει εξίσου δύσκολη για το κλάδο. Οι περιορισμοί που μπαίνουν για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα είναι ανοικτά μας προκαλούν και εμάς προβληματισμό. Οι αυξημένες αποστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, αν και αναγκαίες, θα περιορίσουν τον κόσμο που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί οδηγώντας τους τζίρους σε “χαμηλές πτήσεις” για απροσδιόριστο διάστημα.  Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης, όφελος θα έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγάλοι του κλάδου. Μεγάλο όμως πρόβλημα θα προκύψει και από την αναμενόμενη δραματική μείωση του τουρισμού στον οποίο πολλοί στηρίζουμε τα εισοδήματά μας. Το σίγουρο χαρτί του “τουριστικού θαύματος” που θα εξύψωνε όλη την οικονομίας της χώρας, όπως μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, αποδεικνύεται τώρα “δούρειος ίππος” μπροστά στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Από την άλλη μεριά, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία η άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι δομές της υγείας. Παρ’ όλη την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών, όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, που είναι πιθανή, όπως μας λένε οι επιστήμονες. Η ατομική ευθύνη την οποία υπερτονίζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας, τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, την ανεπάρκεια σε χειρουργικές μάσκες  και στολές μίας χρήσης. Την ίδια στιγμή αντί να προχωρήσει σε γενναίες προσλήψεις και ενίσχυση των υποδομών, επιλέγει να δώσει “ζεστό χρήμα στους ιδιώτες κλινικάρχες και όχι να επιτάξει ιδιωτικές υποδομές και έμψυχο δυναμικό στην ευθύνη του κράτους. Οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους αποδεικνύονται βαρίδι μπροστά στο αναγκαίο: τη διαμόρφωση ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τη νέα κρίση! Αρκετά ματώσαμε στην προηγούμενη!

 Ξέρουμε καλά ότι όλοι οι επαγγελματίες θα δώσουμε την μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι, μεγάλες αλυσίδες και μικρές επιχειρήσεις, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Σας καλούμε να απορρίψετε αυτές τις λογικές που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η οποία για μια ακόμα φορά θα μετακυλίσει τα βάρη της κρίσης -τις έκτακτες κρατικές δαπάνες, τους νέους δημοσιονομικούς στόχους- στις πλάτες των λαικών στρωμάτων, με ένταση της φοροαφαίμαξης, ακόμα και με νέο πιθανό γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Ορθώνουμε εμπόδια! Φέρνουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, τις δικές μας ανάγκες

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και να επεκταθεί και το μήνα Μάϊο για όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς.
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μετρά χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη.
  • Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Οργανωνόμαστε, απαντάμε με τη συλλογική μας δράση. Για οτιδήποτε χρειαστούμε επικοινωνούμε με την ομοσπονδία.