April 29, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ανακοίνωση για τις σοβαρές ελλείψεις σε δημόσια υγεία και φάρμακα

13/1/2023

Συνάδελφοι,

            ‘Όλοι βλέπουμε με ανησυχία το τελευταίο διάστημα την πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης και του Κορωνοιού. Η Κυβέρνηση μας μιλάει για ένα «δύσκολο δίμηνο» που έχουμε μπροστά μας.

            Την ίδια στιγμή

Στα φαρμακεία υπάρχουν σοβαρές  ελλείψεις ακόμα και βασικών αντιγριπικών φάρμακων 

Γιατροί και νοσηλευτές στα Δημόσια Νοσοκομεία οδηγούνται στην εξάντληση και την παραίτηση. Όπως έγινε πρόσφατα με την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρέθυμνου.

Ο αριθμός των Μονάδων εντατικής θεραπείας παραμένει ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας όπου για όλη αυτή την τεραστία περιοχή υπάρχουν μόνο 8 κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά!!!

Κι όμως όλα αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό , ούτε έγιναν από την μια μέρα στην άλλη.

Είναι το διαχρονικό έργο όλων Κυβερνήσεων , που έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους (ανεξάρτητα αν υπέγραφαν με μπλε, πράσινο, η ροζ στυλό) στα μνημόνια τα οποία φόρτωσαν τα βάρη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού.

            Αυτοί δεν είναι που πετσόκοψαν χρόνο με το χρόνο , από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό τις κοινωνικές δαπάνες ?

            Αυτοί δεν ήταν που συναγωνίζονταν στο ποιος θα απολύσει περισσότερους υγειονομικούς και θα κλείσει  ή θα συγχωνεύει τα περισσότερα νοσοκομεία?  

            Αυτοί δεν ήταν μετέτρεψαν τα διαγνωστικά κέντρα σε μέγαρα , μεταθέτοντας σταδιακά σε αυτά το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων , ξεζουμίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία ?

            Αυτοί δεν ήταν – ανεξαρτήτως χρώματος- που διπλασίασαν μέσα σε μια νύχτα την «ταρίφα» της μίσθωσης ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που αύξησαν τις τιμές των RAPID TESTS προκειμένου να τους εξασφαλίσουν το λεγόμενο «εύλογο κέρδος» ?

            Πάνω σε αυτό το έδαφος πατάει και η σημερινή Κυβέρνηση  για να αντιμετωπίσει το «δύσκολο δίμηνο» που έχουμε μπροστά μας .

            Και τι κάνει ?

            Όχι μόνο επιτρέπει τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων , την εξαγωγή φαρμάκων δηλαδή από τους μεγαλέμπορους, φαρμάκων που προορίζονταν για την ελληνική αγορά σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες τιμές πώλησης και μεγαλύτερα προσδοκώμενα κέρδη, αλλά αυξάνει και τις τιμές τους για να μπορούν οι φαρμακέμπορου να πετυχαίνουν τα υπερκέρδη τους , χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να εξάγουν τα φάρμακα τους αλλού.

            Όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (με αραίωση των τάξεων στα σχολεία, δωρεάν διαγνωστικά τεστ κτλ) αλλά το αντίθετο έρχεται να αυξήσει την τιμή των διαγνωστικών tests, αυξάνοντας τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί από 0 σε 6%!!!

            Άλλωστε για ένα κράτος που μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε «Κράτος επιχειρηματία» στην Υγεία (με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία, τώρα μετά επί πληρωμή  απογευματινά χειρουργεία ) κάθε κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για νέα- περισσότερα έσοδα

            Το ζήτημα της Υγείας της δικής μας και των παιδιών μας δεν μπορεί να αφεθεί ούτε στα χέρια αυτών που κερδοσκοπούν εις βάρος μας , ούτε στις Κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

            Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας των επαγγελματιών και των εργαζομένων ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, καλυφθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα με ευθύνη του κράτους και να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία με το απαραίτητο  Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διεκδικούμε:

– Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα από το πρωτοβάθμιο μέχρι το τριτοβάθμιο με κατεπείγουσες μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, υποδομές και εξοπλισμό. Άμεσα να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων παιδιάτρων!

– Απαγόρευση χωρίς αστερίσκους των παράλληλων εξαγωγών για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα. Καμία αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

-Εξασφάλιση δωρεάν χορήγησης από τις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                   ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ