April 29, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Δ.Τ. ΟΒΣΑ για τις νέες αυξήσεις- φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

4/8/2022

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Συνάδελφοι,

                Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης δεν έχει όρια. Οι νέες αυξήσεις- φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από 1/8/2022 κάνουν  σκόνη τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης περί “κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και “διαφάνειας στις χρεώσεις της Ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής, το μέτρο που είχε ψηφιστεί παλιότερα και ενεργοποιήθηκε πριν ένα χρόνο από την Κυβέρνηση για να σώσει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας , μετακυλώντας το κόστος στις μικρές επιχειρήσεις κα τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν καταργείται όπως διαλαλεί η Κυβέρνηση, αλλά  αντίθετα ενσωματώνεται στις χρεώσεις της κιλοβατώρας. Με αποτέλεσμα οι τελικές αυξήσεις ανά κιλοβατώρα να ξεκινούν από 350% και να φτάνουν μέχρι και το απίστευτο ποσοστό του 900%!!!!

                Το πρόβλημα για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι το πως θα ονομαστεί η αύξηση, αλλά το τι τελικά θα πληρώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος.

                Για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητος συντελεστής γα την δουλειά  μας , απαραίτητο αγαθό για το σπίτι και την οικογένεια μας. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να δουλέψουμε . Και μάλιστα σε μια περίοδο που το εισόδημα μας εξαντλείται από τις υπέρογκες αυξήσεις των πρώτων υλών ,των καυσίμων.

                Σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει το θράσος να μας ζητά πίσω τα ψίχουλα που μας έδωσε σαν “επιστρεπτέα προκαταβολή” την ίδια στιγμή που “μπούκωσε” με άφθονο χρήμα – και χωρίς επιστροφή -τις αεροπορικές , Τουριστικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Για εμάς τους μικρούς επαγγελματίες η “διαφάνεια στις χρεώσεις” δεν λέει κάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι πάροχοι μαζί – λες και είναι συνεννοημένοι, ανακοίνωσαν  επίσημα και με “διαφάνεια” τις νέες χρεώσεις  που τινάζουν τον προϋπολογισμό κάθε μικρής επιχείρησης στον αέρα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή  κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)
  • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022). Όχι στην μετακύλυση του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή της κιλοβατώρας.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς .
  • Διαγραφή  χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του ειδικού τέλους για την μείωση των εκπομπών αερίων καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια. (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κτλ)
  • Άμεση κα πλήρη επαναλειτουργία των λγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράχθηκε από λιγνίτη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                       ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ