April 29, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Νέο ν/σ για την επικουρική ασφάλιση, νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

Συναγερμός!

Νέο ν/σ για την επικουρική ασφάλιση, νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, με πιο πρόσφατο το ν. Κατρούγκαλου, που σφάγιασαν τις συντάξεις πάνω από 40%,  που συρρίκνωσαν παροχές και οδήγησαν σε δραματικές αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.

Με το νέο ν/σ:

-Η επικουρική ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική φορτώνοντας ένα επιπλέον βάρος στην πλάτη των αυτοαπασχολούμενων.

-Το νέο επικουρικό ταμείο έχει αποκλειστικούς χρηματοδότες τους ασφαλισμένους με το δημόσιο στον ρολό του μάνατζερ.

-Οι Επικουρικές συντάξεις που θα δίνονται, συμπλήρωμα των σημερινών συντάξεων πείνας, θα οδηγούν σε ακαθόριστες απολαβές αφού οι εισφορές θα τζογάρονται στις αγορές

-Οι κόποι των ασφαλισμένων, προσφέρονται μποναμάς στα μονοπώλια για επενδύσεις.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σύγχρονες τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δοκιμαστεί παγκοσμίως, με χιλιάδες ασφαλισμένους να χάνουν τις συντάξεις τους σε διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα του “επενδυτικού ρίσκου”. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπενδυτές που βρήκαν την “κότα με τα χρυσά αυγά” για να στήσουν μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ το κράτος απαλλάσσεται σταδιακά από το βραχνά αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης .

Δεν θα τους περάσει! Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές, να συναντήσουν την πλήρη καταδίκη των αυτοαπασχολούμενων!

“Ενα ακόμα χαράτσι στην πλάτη μας, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα”

Μια αύξηση της τάξης του 20% στις εισφορές, θα οδηγήσει σε νέα διόγκωση των χρεών στο Ταμείο. Ήδη το 91% των εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών (του τέως ΟΑΕΕ) δηλώνουν την κατώτερη εισφορά, σημάδι αδυναμίας και αδιεξόδων. Στους 558.644 ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες στον ΕΦΚΑ θα προστεθούν κι άλλοι και μάλιστα χωρίς καν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές απολαβές.

Όλο το βάρος, στην πλάτη των ασφαλισμένων”

Τα επικουρικά ταμεία είναι εξολοκλήρου ανταποδοτικά και η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού συμβολική, σαν την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα έσοδα θα στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των ασφαλισμένων.

Οι κόποι μας, δώρο στα κοράκια-επενδυτές”

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικοί.  Το αποθεματικό του νέου ταμείου (ΤΕΚΑ), θα αντιστοιχεί στο 31% του ΑΕΠ το 2070 και θα προσφέρεται για επενδύσεις ύψους 0,6% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά την περίοδο 2022-2070. Ο περίφημος «ατομικός κουμπαράς» δεν θα βρίσκεται στα χέρια των ασφαλισμένων, άλλα στα νύχια των κάθε λογής funds. Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει το επιβεβαιώνει η διεθνής πείρα. Κανένας καπιταλιστής δεν θα μοιράσει τα κέρδη του με το ταμείο,  ενώ τη χασούρα θα τη φορτώσουν και πάλι στους “ασφαλισμένους-επενδύτες”. Χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλες τις χώρες που εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα βρέθηκαν χωρίς σύνταξη “εν μια νυκτί”, λόγω των κρίσεων και γενικά των διακυμάνσεων της αγοράς.

Η βιωσιμότητα των ταμείων, δικαιολογία για τις αντιδραστικές αλλαγές.

Οι εγγυήσεις του κράτους ψεύτικες. ”

Οι δήθεν «εγγυήσεις» του δημοσίου και των αστικών κυβερνήσεων είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Τι απέγιναν τα αποθεματικά των ταμείων με το PSI, πώς προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποιος «πλήρωσε το μάρμαρο»;  Στο όνομα της βιωσιμότητας των ταμείων οι κυβερνήσεις τσακίζουν συντάξεις και παροχές των ασφαλισμένων αποκρύπτοντας τις δικές τους ευθύνες. Κάθε λαϊκή αποταμίευση “απαλλοτριώνεται” εν μια νυκτί για να σωθεί το κεφάλαιο.

Οι απόμαχοι της δουλειάς, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τη εργασία τους, έχουν προσφέρει σε όλον τον εργάσιμο βίο τους στην κοινωνία πολλαπλάσιους πόρους από όσους χρειάζονται για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς όταν συνταξιοδοτηθούν. Αντίθετα το κράτος απείχε με διάφορες προφάσεις από την κρατική χρηματοδότηση. Στον πρώην ΟΑΕΕ η θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη και στην ώρα της, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά να αφανιστούν. Έτσι έπεσε σαν «ώριμο φρούτο» η αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της δήθεν σωτηρίας του ταμείου από την χρεοκοπία.

“Χαμένοι και οι νέοι και οι παλιοί ασφαλισμένοι”

Χιλιάδες νέοι επαγγελματίες και γενικά εργαζόμενοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας ζώντας ένα σύγχρονο εφιάλτη, με μειωμένα εισοδήματα αλλά και με τσακισμένα κοινωνικά δικαιώματα. Οι νέοι νόμοι για την ασφάλιση εγγυώνται δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και απολαβές πτωχοκομείου. Το μάρμαρο όμως θα πληρώσουν και οι τωρινοί συνταξιούχοι που ήδη έχουν δει αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους στο όνομα των “άδειων ταμείων”, παρόλο που οι ίδιοι πλήρωσαν και με το παραπάνω τις εισφορές τους. Να γιατί ο αγώνας για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι πρέπει να είναι αγώνας κοινός. Συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους για να βάλουν φρένο στα αντιλαϊκά τους σχέδια

“Μόνος δρόμος η οργάνωσης της πάλης για να μπει φρένο στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, 

να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα”

Καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο να πυκνώσει τις γραμμές της συλλογικής πάλης, να ενώσει τη φωνή του με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.  Ο αγώνας αυτός είναι κοινός γιατί κοινή είναι και η επίθεση που δεχόμαστε

Το ασφαλιστικό σύστημα που έχουμε ανάγκη δεν έχει καμία σχέση ούτε με το «αναδιανεμητικό» ούτε με το «κεφαλαιοποιητικό» σύστημα που αναμασάνε οι απολογητές των αντιασφαλιστικών μέτρων. Δεν έχει αφετηρία την κάλπικη «βιωσιμότητα» που επικαλούνται οι κυβερνήσεις για να αποπροσανατολίζουν. Αντίθετα οφείλει έχει στόχο του τη εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Τότε μόνο είναι κοινωνικά δίκαιο.

Λέμε όχι  στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των προηγούμενων χρόνων.

Διεκδικούμε,

-Δημόσιο, καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που να προσφέρει συντάξεις/παροχές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

-Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόνοιας, για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαρκή κονδύλια και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και των εισφορών του κλάδου υγείας για όλα τα χρέη ατομικής ασφαλισης, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων