May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Αρκετά παζαρέψαμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Τετάρτη 17/4 10:30 όλοι στο Σύνταγμα

Συνεχίζουμε αγωνιστικά για το εισόδημα και την ζωή μας

2 ΑΠΡΙΛΗ 2024

Συναδέλφισσα , Συνάδελφε

Στις 28 του Φλεβάρη, οι τεράστιες απεργιακές διαδηλώσεις συγκλόνισαν όλη τη χώρα. Ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” ήταν το σύνθημα που φωνάξαμε όλοι. Μέσα από την οργή και την θλίψη στείλαμε μαζί με όλο τον λαό μήνυμα αισιοδοξίας! Γιατί σ’ αυτούς τους αγώνες, βρίσκεται η ελπίδα!

Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές που βγήκαμε στον δρόμο, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν πήραν  έστω μια τυπική απόφαση, με παρακαταθήκη τους αγώνες που έχουν ήδη ξεδιπλωθεί, μπορούμε με ακόμα καλύτερους όρους να οργανώσουμε την αγωνιστική συνέχεια στις 17/4.  Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής που επιβάλουν κυβέρνηση και ΕΕ προς όφελος του πραγματικού ενόχου για κάθε πρόβλημα που βιώνουμε, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα

 • Γιατί η ακραία ακρίβεια που γονατίζει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, που εξανεμίζει το οποίο εισόδημα, είναι αέρας στα πανιά των μεγάλων ομίλων. Σύμφωνα με έρευνα τη «χρονιά της έκρηξης του πληθωρισμού», το 2022, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών κατά 75,5%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ!
 • Γιατί τους επόμενους μήνες οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν και όσοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα τι φόρο έχουν να πληρώσουν θα το συνειδητοποιήσουν γρήγορα. Και εδώ δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Αυτή η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος είναι ο σταθερός τροφοδότης της υπεραπόδοση του προϋπολογισμού. Στο δίμηνο Ιανουάριου – Φεβρουάριου τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, με το σύνολο των φορολογικών εσόδων να ξεπερνά τα 11,3 δισ. είναι αυξημένα κατά 8,2% έναντι του στόχου. Εδώ συνεισφέρουν κατά 95%  τα λαϊκά στρώματα και μόνο 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, όμως, δεν υπάρχουν λεφτά. Εκεί οι κυβερνήσεις και η ΕΕ “ξύνουν πάντα τον πάτο του βαρελιού”. Ο ιδρώτας του λαού μετατρέπεται σε επιδοτήσεις και κίνητρα επενδύσεων που τσεπώνουν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, ενώ, η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό µε τα «pass» της εξαθλίωσης.
 • Γιατί σαν να μην έφταναν τα παραπάνω οι περισσότεροι από μας παλεύουμε να βγάλουμε άκρη με τα νέα POS και τα MYDATA υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό
 • Γιατί χιλιάδες συνάδελφοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Την ίδια ώρα η δημόσια δωρεάν υγεία διαλύεται για να μετατραπεί ολοκληρωτικά σε πανάκριβο εμπόρευμα. Είναι εξοργιστικό, ότι τα ελάχιστα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που πάνε στην υγεία, όπως ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης, θα καλύψουν το αντίτιμο για 50.000 απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που, εν έτη 2024, περιμένουν πάνω από έναν χρόνο να χειρουργηθούν και μετά όλοι θα πληρώνουν κανονικά από την τσέπη τους. Πάνε, δηλαδή, να φτιάξουν ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο, ώστε να μειώσουν τις αντιδράσεις.
 • Γιατί μπροστά μας έχουμε χειρότερα. Αυτό προμηνύουν η νέα ύφεση που αγκαλιάζει την Ευρωζώνη ξεκινώντας από την ατμομηχανή της, τη γερμανική οικονομία, αλλά και οι αλλεπάλληλες πολεμικές αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αναβαθμισμένη εμπλοκή της χωράς μας. Η κυβέρνηση στέλνει Όπλα στην Ουκρανία, φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα. Τι έχει να κερδίσει ένας αυτοαπασχολούμενος από αυτήν την πολιτική; Σε ποιους κίνδυνους εμπλέκει την χώρα η κυβέρνηση; Σε ποια αντίποινα θα μπορούσαμε να βρεθούμε εκτεθειμένοι; Καταλαβαίνουμε ότι ένας εφοπλιστής έχει συμφέρον από την ομαλή λειτουργία της ναυσιπλοΐας. Ένας μεγαλοεισαγωγέας ενδιαφέρεται για τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζει η κυβέρνηση και ας αφήσει τα σάπια… Η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτόν τον τομέα είναι μια ακόμη πλευρά της υπεράσπισης των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Όπως αντιδρούμε για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οφείλουμε να αντιδράσουμε και για τους κινδύνους που προκύπτουν και από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Και ας μην κρύβονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, πίσω από το επιχείρημα ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει εθνικό χαρακτήρα και δεν μπαίνει σε συζήτηση. Και η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα, είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Ελπίδα και η προοπτική είναι η συνέχεια του αγώνα!

Αρκετά παζαρέψαμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!

Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει.

Να έχουμε εισόδημα ικανό να θρέψουμε την οικογένεια .

Δημόσια και δωρεάν παιδεία, ικανή να προικίσει τα παιδιά μας με το σημερινό πολύπλευρο επίπεδο γνώσεων.

Δημόσια δωρεάν υγειά, για να μας γιατρεύει όταν αρρωσταίνουμε, με βάση τις  σύγχρονες εξελίξεις τη επιστήμης.

Σύνταξη επαρκή να μας συντηρήσει με αξιοπρέπεια.

Προστασία από τους χιονιάδες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, του σεισμούς, και ότι άλλο προκύψει, με βάση τις σύγχρονες, τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής  και χωρίς τη βάρβαρη λογική κόστους οφέλους που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Συνάδελφοι, καμιά αναμονή

Ο δρόμος  της κερδοφορίας των μονοπωλίων που υπερασπίζονται Κυβέρνηση και ΕΕ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι κακοτράχαλος και δύσβατος για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους. Είναι ναρκοθετημένος από τις αντιλαϊκές πολιτικές της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης των νόμων της απελευθέρωσης κλπ. Οι μειλίχιες διαπραγματεύσεις πίσω από τις κουρτίνες, οι χρεοκοπημένοι κοινωνικοί διάλογοι αποδείχθηκαν δούρειος ίππος για τα δικαιώματά μας. Ο καθημερινός ατομικός μας μόχθος, όσο και αν είναι αναγκαίος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέξουμε το δρόμο της μαζικής και ανυποχώρητης συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι-χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι υπολογίζουν τον λαό μόνο όταν βγαίνει στον δρόμο. Αυτό απόδειξαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που με την επιμονή τους και την δράση τους απέσπασαν έστω κάποιες μικρές παραχωρήσεις.

 Συνεχίζουμε πιο δυναμικά για να γίνουν πράξη τα αυτονόητα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Δεν υποχωρούμε. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Δυναμώνουμε την πάλη για:

 • Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τη φορολογία των επαγγελματιών και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης
 • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Άμεση χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς προϋποθέσεις σε όλους

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                      ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ