July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την επίθεση του πρώην προέδρου του ΕΚΦΑ σε μέλη του συλλόγου.

25/10/2023

Καταγγελία

              Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας καταγγέλλει τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) με ευθύνη του μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Βασίλη Στάμου, με αποκορύφωμα την απαράδεκτη προσπάθεια του να διαγράψει μέλη του ΔΣ, επειδή εκφράζουν διαφορετική γνώμη. Διαδικασία βαθιά αντιδημοκρατική και πρωτοφανής τις τελευταίες δεκαετίες στο συνδικαλιστικό κίνημα

              Η Ομοσπονδία μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των φωτογράφων ενάντια στην επίθεση που δέχεται το εισόδημα τους από την συνολική Κυβερνητική πολιτική αλλά και από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που δίνει νέο πλήγμα στους φωτογράφους, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους το οποίο αφορά τις φωτογραφίες για τα κρατικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) μεταφέρεται στα αστυνομικά τμήματα και σε ιδιωτική εταιρία

              Τα όσα διαδραματίζονται στην ΕΚΦΑ αυτή τη στιγμή, η λογική του «απόλυτου άρχοντα» που θέλει να επιβάλλει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Βασίλης Στάμος, αποτελούν ζημιά για τον κλάδο και τους συναδέλφους, τους οποίους κόπτεται ότι υπερασπίζει.

Πρακτικές όπως: 

  • Η μη σύγκληση του ΔΣ και έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για μεγάλο διάστημα και ενώ ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και σοβαρές αντιδράσεις μελών του ΔΣ
  • Η έκδοση προσωπικών ανακοινώσεων από τον ίδιο στο όνομα του ΔΣ, χωρίς καμία έγκριση από το υπόλοιπο ΔΣ
  • Ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός του υπόλοιπου ΔΣ από την χρήση του email, της ιστοσελίδας της Ένωσης, και η αποκλειστική χρήση τους από τον πρόεδρο με στόχο να συκοφαντήσει και να διασύρει με ανυπόστατες κατηγορίες άλλα μέλη του ΔΣ.
  • Η προσπάθεια σύγκλησης παράτυπης Γενικής Συνέλευσης με προσωπικό κάλεσμα προκειμένου να διαγράψει μέλη του ΔΣ που δεν συμφωνούν με τη γνώμη του με στόχο να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Όταν τελικά η προσπάθειά του να διαγράψει από την Ένωση μέλη του ΔΣ δεν πέρασε, υπέβαλλε δημόσια την παραίτηση του όπως είχε ήδη εκβιάσει. Αν και παραιτηθείς, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα μέσα επικοινωνίας της Ένωσης με τον ίδιο πραξικοπηματικό τρόπο. Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες είναι πλέον καθημερινή πρακτική

Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν ότι κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης την Δευτέρα 23/10, επιτέθηκε χτυπώντας συνάδελφο, μέλος της Ένωσης. Είχε το θράσος μάλιστα μετά από αυτό να υποβάλλει και μήνυση εναντίον του, ενώ επιτέθηκε ο ίδιος. 

              Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει τα παραπάνω γεγονότα. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. Δεν έχουν  καμία σχέση με το κίνημα των επαγγελματιών. Τα σωματεία μας θέλουμε να είναι χώροι συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, ακόμα και αντιπαράθεσης, μέσα στα συναδελφικά πλαίσια.

              Καλούμε τον κλάδο με τη μαζική του συμμετοχή να απομονώσει αυτές τις  φωνές που μόνο κακό κάνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα , ειδικά σήμερα που λόγω της πολυμέτωπης επίθεσης που δέχονται οι επαγγελματίες από την Κυβερνητική πολιτική πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να ορθώσουν το ανάστημα και την διεκδίκηση τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                               ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ