April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

8 ΝΟΕΜΒΡΗ διαδηλώνουμε – Δεν θα ανεχθούμε νέα φορολογικά βάρη

19/10/23

Στις 8 ΝΟΕΜΒΡΗ διαδηλώνουμε για τα αυτονόητα!

 Για αξιοπρεπές εισόδημα και εξασφάλιση των αναγκών μας!

Δεν θα ανεχθούμε νέα φορολογικά βάρη!

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε τους προηγούμενους μήνες, και συντηρείται ακόμα, για την «φοροδιαφυγή» των επαγγελματιών δεν είναι αθώος. Τον χορό έσυρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πριν από μερικούς μήνες. Ναι, είναι ο ίδιος ο οποίος σε ομιλία του στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι «…η εκτεταμένη παρουσία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό …».

Την σκυτάλη πήραν υπουργοί της κυβέρνησης, και πολύ γρήγορα κανάλια και ιστοσελίδες έστησαν στον τοίχο τους αυτοαπασχολούμενους, τους χρέωσαν όλα τα δεινά της οικονομίας και επιχείρησαν να αναμοχλεύσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ας αφήσουν τα περί «φορολογικής δικαιοσύνης», έχουμε και εμπειρία και μνήμη. Τα ιδιά λέγαν και οι κυβερνήσεις των μνημονίων και οδηγηθήκαμε σε 200000 λουκέτα. Κάθε φορά που μια κυβέρνηση επισύρει τον μπαμπούλα της «φοροδιαφυγής», που πάντα στηλιτεύει αλλά ποτέ δεν αποδεικνύει (τι να πρωτοθυμηθούμε, τα περιβόητα «αντικειμενικά κριτήρια» ή το εκβιαστικό «κλείσιμο χρήσεων» στο παρελθόν;) στρώνουν τον δρόμο για νέα φορολογικά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι.

Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά!

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το ποιος κόβει και ποιος δεν κόβει αποδείξεις.

Τι επιχειρείται να κρυφτεί;

 • Ότι η φορολογική επιβάρυνση του μέσου αυτοαπασχολούμενου αν συνυπολογιστεί ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος και η απουσία αφορολόγητου είναι σκληρη.
 • Ότι επαγγελματίες και μισθωτοί αγκομαχούν για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ τον υψηλό ΦΠΑ, τους φόρους στα καύσιμα, τα δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας.
 • Ότι η φορολογία στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Τι άλλο συσκοτίζεται;

 • Τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων. Όπως, ο μονός φόρος που η πληρωμή του αναβάλλεται στο διηνεκές, ο «αναβαλλόμενος» φόρος των τραπεζών.
 • Η εθελοντική και συμβολική φορολογία των εφοπλιστών.
 • Οι φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών που έχουν ενταχθεί στους κάθε λογής αναπτυξιακούς νόμους. Δηλαδή, να φύγει από το κάδρο η δια νόμου φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων.

Αρκετά πληρώσαμε τις αντιλαϊκές πολίτικες κυβερνήσεων –ΕΕ αρκετά πληρώσαμε για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των  μονοπωλίων !

Που καταλήγουν όλοι αυτοί οι φόροι που πληρώνουμε;

Το ότι δεν στηρίζουν κρίσιμες υποδομές, είναι προφανές. Αλλιώς δεν θα πνιγόμασταν στις βροχές, δεν θα καιγόμασταν στις φωτιές, δεν θα θαβόμασταν στου σεισμούς.

Το ότι δεν προορίζονται για την κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών, δεν χρειάζεται συζήτηση. Η δημόσια Υγεία αγκομαχεί, η δημόσια Παιδεία μένει μετεξεταστέα, οι συντάξεις ψαλιδίζονται.

Ας θυμηθούμε όμως:

 • Τις τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα τις πληρώνουν γενιές φορολογουμένων. Τις ιδίες τράπεζες ταΐζουμε σήμερα με τις προμήθειες για κάθε ψηφιακή συναλλαγή
 • Τους μεγαλοκατασκευαστες που χρηματοδοτούνται αδρά από παντού ΕΕ-κυβερνήσεις – περιφερείς – δήμους για έργα που πολλές φορές δεν σχετίζονται με τις ανάγκες του λαού ή για έργα που διπλοπληρωνουμε με διόδια και αλλά ανταποδοτικά τέλη.
 • Τα νέα γήπεδα που κατασκευάζονται με τους φόρους του λαού μέσω του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και προσφέρονται αμισθί ακόμα και για έναν αιώνα σε μεγάλο ιδιοκτήτες ΠΑΕ
 • Το ταμείο ανάκαμψης που ταΐζει τα πράσινα και ψηφιακά μεγαθήρια με αλλεπάλληλα προγράμματα από τα οποία βεβαίως αποκλείονται οι μικροί επαγγελματίες 

Τα κρατικά πλεονάσματα είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού για να εξυπηρετηθεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική αυτης και ολων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτά τα πλεονάσματα καλούμαστε να πληρώσουμε όπως αποδεικνύει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού όπου η πρόβλεψη αναφέρεται σε 2,1% 

Γι αυτό και η αναζήτηση νέων φορολογικών βαρών, η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» όπως την λένε κομψά. Γι αυτό και τέτοια εμμονή, τόσος θόρυβος, για τις αποδείξεις, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την δήθεν φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία με τους «προσωρινούς» φόρους.

Θυμόμαστε πολύ καλά, ότι το τέλος επιτηδεύματος και η κατάργηση του αφορολόγητου, νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σαν προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έχουν περάσει 12 χρόνια, έχουν αλλάξει 4 κυβερνήσεις διάφορων αποχρώσεων, η οικονομική κρίση ξεπεράστηκε, αλλά το μέτρο παραμένει. Ή μήπως περιμένουν την επόμενη οικονομική κρίση;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Η κυβέρνηση, εξέδωσε δελτίο «φορολογικής θυέλλης» που δεν πρέπει να  αγνοήσουμε. Η   φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Για την αλλαγή των αντιλαϊκών νόμων απαιτείται συλλογική δράση. Τα σωματεία και τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα είναι εδώ. Χρειάζονται αναζωογόνηση και ενίσχυση. Να γίνουν μάχιμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας!

 • Κάτω ο προϋπολογισμός που φέρνει νέα ματωμένα πλεονάσματα
 • Καμία νέα φορολογική επιβάρυνση, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος χωρίς ορούς και προϋποθέσεις
 • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση).
 • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές ακατάσχετος λογαριασμός για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις