May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Όχι στην νέα φοροεπίθεση σε α/α και μικρούς ΕΒΕ

Ολοι την Δευτέρα 24/7 στις 8.00μμ , στο Υπουργείο Οικονομικών Νίκης(5-7) Σύνταγμα.

16/7/2023

Η Κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ,  νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρά τις εξαγγελίες της θα εντείνει την φοροεπίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Συνάδελφοι,

      Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής έκανε ξεκάθαρους τους στόχους της Κυβερνητικής πολιτικής.

      Συγκεκριμένα δήλωσε « …Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας βοήθησαν πολύ να περιορίσουμε την μικρή φοροδιαφυγή…»

και απευθυνόμενος στους «φοροφυγάδες» ελευθέρους επαγγελματίες είπε ότι «…Αυτή η Κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και την τεχνογνωσία για να σας εντοπίσει»

      Προφανώς  για το Κυβερνητικό επιτελείο και για τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, το πρόβλημα της Κυβέρνησης  δεν είναι η  «μεγάλη φοροδιαφυγή», ούτε για η «μεγάλη φοροαποφυγή»

Μην μας πει  ο πρωθυπουργός ότι δεν  γνωρίζει ότι οι  εφοπλιστές  φορολογούνται εθελοντικά, ότι  οι τραπεζίτες απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι στρατηγικοί επενδυτές φοροαπαλλασσονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απολαμβάνουν πολλαπλές  επιδοτήσεις παρά  τα  προνομιακά συμβόλαια με μειωμένες τιμές που εξασφαλίζουν στην ενέργεια?

Αλήθεια σε ποιο μικρό μαγαζί υπήρξε «ανακεφαλαιοποίηση» όταν βρέθηκε πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χείλος του λουκέτου  όπως έγινε με τις τράπεζες?

Αλήθεια ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να φορολογηθεί «εθελοντικά» όπως οι εφοπλιστές?

Ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να αναβάλλει την πληρωμή των φόρων όπως οι τράπεζες?

Σε εμάς βρήκε να κουνήσει το δάκτυλο ο πρωθυπουργός κατηγορώντας μας για φοροδιαφυγή?

      Αλήθεια ποιος μικρός επαγγελματίας και εργαζόμενος μπορεί να φοροδιαφύγει και να μην πληρώσει το ΦΠΑ όταν στέκεται μπροστά στο ταμείο του super Market(όπου τα περισσότερα είδη φορολογούνται με 13% και 24%), στον βενζινάδικο (όπου οι φόροι συνολικά ξεπερνούν το 50%), όταν πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ, ή όταν αγοράζει πρώτες ύλες για το μαγαζί  του?

      Μήπως δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός ότι μόνο από τους παραπάνω φόρους προέρχεται το 95% των εσόδων του κράτους?  ότι ¨όλοι αυτοί που κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια συνεισφέρουν μόνο στο 5% των κρατικών εσόδων?

      Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός. Όπως γνωρίζει και ότι και τα λίγα που υπόσχεται να δώσει στους ελευθέρους επαγγελματίες από το ένα χέρι,  θα τα πάρει πίσω πολλαπλά από το άλλο.

Μιας και η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδεύεται μόνο με την υπογραφή ασφαλιστικού συμβολαίου (δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες) για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η υπόσχεση για κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος μετά το 2025 και αν πάνε όλα καλά με την οικονομία,, θα συνοδευτεί με ακόμα πιο σκληρή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων του my data, που πέρα από μεγάλο κόστος απόκτησης και συντήρησης αυτών των συστημάτων θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό μεγάλου μέρους των επαγγελματιών που βρίσκονται ανυπεράσπιστοι χωρίς αφορολόγητο όριο, φορολογούμενοι από το 1ο ευρώ. 

Πραγματικός τους στόχος δεν είναι να πιάσουν τους φοροφυγάδες για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά να διευρύνουν τα φορολογικά έσοδα και να αποκτήσουν νέα «δημοσιοοικονομικά» μαξιλάρια. Βλέπουν ήδη στον ορίζοντα τα σημάδια μιας νέας κρίσης και τέτοια «μαξιλάρια» είναι άκρως απαραίτητα για την στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.

            Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μας. Να διεκδικήσουμε  μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε

Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο

Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση

-Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη

-Για την εφορία και τις τράπεζες: Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων. Διαγραφή του 30% του εναπομείναντος χρέους και μηνιαίες δόσεις στο ύψος του 5% του εισοδήματος

Διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πιο ειδικά, διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας, γιατί η υγεία όλων μισθωτών και α/α πρέπει να είναι δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-Απαγόρευση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών επαγγελματικών μέσων για τους α/α που διατηρούν την επιχείρησή τους

-Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές

-Προστασία της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας, ανεξάρτητα ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                      ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ