July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το νέο φορολογικό νόμο που φέρνει την επόμενη εβδομάδα

10/7/2023

Η Κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις,  νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρά τις εξαγγελίες της θα εντείνει την φοροεπίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Να σημάνει συναγερμός. Να απαντήσουμε με κινητοποιήσεις για να μην περάσει .

Συνάδελφοι,

      Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής έκανε ξεκάθαρους τους στόχους της Κυβερνητικής πολιτικής.

      Συγκεκριμένα δήλωσε « …Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας βοήθησαν πολύ να περιορίσουμε την μικρή φοροδιαφυγή…»

και απευθυνόμενος στους «φοροφυγάδες» ελευθέρους επαγγελματίες είπε ότι «…Αυτή η Κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και την τεχνογνωσία για να σας εντοπίσει»

      Προφανώς  για το Κυβερνητικό επιτελείο και για τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, το πρόβλημα της Κυβέρνησης  δεν είναι η  «μεγάλη φοροδιαφυγή» , ούτε για η «μεγάλη φοροαποφυγή»

Μην μας πει  ο πρωθυπουργός ότι δεν  γνωρίζει ότι οι  εφοπλιστές  φορολογούνται εθελοντικά , ότι  οι τραπεζίτες απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ανακεφαλαιοποιήσεις , οι στρατηγικοί επενδυτές φοροαπαλλασσονται   οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απολαμβάνουν πολλαπλές  επιδοτήσεις παρά  τα  προνομιακά συμβόλαια με μειωμένες τιμές που εξασφαλίζουν στην ενέργεια?

Αλήθεια σε ποιο μικρό μαγαζί υπήρξε «ανακεφαλαιοποίηση» όταν βρέθηκε πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χείλος του λουκέτου  όπως έγινε με τις τράπεζες?

Αλήθεια ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να φορολογηθεί «εθελοντικά» όπως οι εφοπλιστές?

Ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να αναβάλλει την πληρωμή των φόρων όπως οι τράπεζες?

Σε εμάς βρήκε να κουνήσει το δάκτυλο ο πρωθυπουργός κατηγορώντας μας για φοροδιαφυγή?

      Αλήθεια ποιος μικρός επαγγελματίας και εργαζόμενος μπορεί να φοροδιαφύγει και να μην πληρώσει το ΦΠΑ όταν στέκεται μπροστά στο ταμείο του super Market (όπου τα περισσότερα είδη φορολογούνται με 13% και 24%), στον βενζινάδικο (όπου οι φόροι συνολικά ξεπερνούν το 50%), όταν πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ, ή όταν αγοράζει πρώτες ύλες για το μαγαζί  του?

      Μήπως δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός ότι μόνο από τους παραπάνω φόρους προέρχεται το 95% των εσόδων του κράτους?  ότι ¨όλοι αυτοί που κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια συνεισφέρουν μόνο στο 5% των κρατικών εσόδων?

      Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός. Όπως γνωρίζει και ότι και τα λίγα που υπόσχεται να δώσει στους ελευθέρους επαγγελματίες από το ένα χέρι,  θα τα πάρει πίσω πολλαπλά από το άλλο.

Μιας και η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδεύεται μόνο με την υπογραφή ασφαλιστικού συμβολαίου (δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες) για ο συγκεκριμένο ακίνητο.

Η υπόσχεση για κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος μετά το 2025 και αν πάνε όλα καλά με την οικονομία, θα συνοδευτεί με ακόμα πιο σκληρή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων του my data, που πέρα από μεγάλο κόστος απόκτησης και συντήρησης αυτών των συστημάτων θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό μεγάλου μέρους των επαγγελματιών που βρίσκονται ανυπεράσπιστοι χωρίς αφορολόγητο όριο, φορολογούμενοι από το 1ο ευρώ. 

Πραγματικός τους στόχος δεν είναι να πιάσουν τους φοροφυγάδες για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά να διευρύνουν τα φορολογικά έσοδα και να αποκτήσουν νέα «δημοσιοοικονομικά» μαξιλάρια. Βλέπουν ήδη στον ορίζοντα τα σημάδια μιας νέας κρίσης και τέτοια «μαξιλάρια» είναι άκρως απαραίτητα για την στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.

Και την ίδια στιγμή που το κράτος  εκσυγχρονίζεται για να μας ξεζουμίζει, γίνεται όλο και πιο καθυστερημένο και αναχρονιστικό όσων αφορά την ικανοποίηση των  αναγκών  μας στην Υγεία, στην προστασίας μας από τις φυσικές καταστροφές.

Για αυτό μετράμε καθημερινά θύματα , συνανθρώπους μας που χάνονται περιμένωντας ασθενοφόρο, ή στην καρότσα ενός αγροτικού. Για αυτό το λόγο είμαστε ανυπεράσπιστοι μπροστά στην πρώτη καταιγίδα, στον πρώτο καύσωνα.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει όπως λέει την «πολιτική νομιμοποίηση» για να ψηφίζει τέτοια μέτρα γιατί κέρδισε στις τελευταίες εκλογές και γιατί έχει την πολιτική στήριξη των υπολοίπων κομμάτων που βαδίσουν στην ίδιο δρόμο και στήριξαν και ως Κυβερνήσεις αλλά και στην αντιπολίτευση.

Κι όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ πήρε μόνο το 40,5% των ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν, ενώ πολλοί , ακόμα και ψηφοφόροι της ΝΔ την ψήφισαν με «κρύα καρδία» διαλέγοντας το μικρότερο κακό. Κανείς δεν την ψήφισε για να τον τσακίσει στους φόρους και να μην μπορεί να ζήσει την οικογένεια του.  

Στην κοινωνία όμως είναι μειοψηφία. Πλειοψηφία είμαστε εμείς μαζί με τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους φοιτητές που καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε το μάρμαρο.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων των επαγγελματιών σε συναγερμό, να συνεδριάσουν άμεσα, να αποφασίσουν κινητοποίηση εν όψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου.

            Μπορούμε να τα καταφέρουμε ήδη το προηγούμενο διάστημα  με τον αγώνα μας, μαζί με τους εργαζόμενους καταφέρουμε να σταματήσουμε δεκάδες  πλειστηριασμούς. Η δύναμη μας βρίσκεται στην μαζική συλλογική πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο μεγαλοεπιχειρηματιών, Κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι στον  συνδικαλισμό των Υπουργικών διαδρόμων, των διασυνδέσεων, των προεκλογικών υποσχέσεων έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά.

            Μπορούμε να τα καταφέρουμε , μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μας. Να διεκδικήσουμε  μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε

Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως           ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική   αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το    μεγάλο κεφάλαιο

Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια       ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης

-Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη

-Για την εφορία και τις τράπεζες: Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων. Διαγραφή του 30% του εναπομείναντος χρέους και μηνιαίες δόσεις στο ύψος του 5% του εισοδήματος

Διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πιο ειδικά, διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας , γιατί η υγεία όλων μισθωτών και α/α πρέπει να είναι δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής άστεγης για τους μικρούς επαγγελματίες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                 ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ