April 29, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Επίσκεψη της ΟΒΣΑ στην Έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γκίνη στην Ελευσίνα

Την ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γκίνη, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής που γίνεται στην Ελευσίνα επισκέφθηκαν μέλη και φίλοι της Ομοσπονδίας την Κυριακή 11 Ιούνη.

Ξεναγήθηκαν στην έκθεση και είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη που ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, επισκέφθηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για να συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα. Η αρχή του ταξιδιού έγινε, για λόγους ιστορικούς αλλά και συμβολικούς, από τη Σύρο και το Νεώριο, όπου το 1879 ιδρύεται το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα. Ακολούθησαν η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Βόλος. Στη συνέχεια, το Βελεστίνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρυμνα, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε -φυσικά- στη Δυτική Αττική, τόπο καταγωγής του φωτογράφου, αλλά και τον κατεξοχήν τόπο συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

Για τον Γκίνη, η παρουσίαση του «Μυστήριο 139 Αποξένωση» στην Ελευσίνα δεν συνιστά την ολοκλήρωση της οπτικοακουστικής αυτής έρευνας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ολοκληρωθεί μιας και ο κόσμος της εργασίας και οι δυσκολίες που αυτός αντιμετωπίζει δεν παύουν να υπάρχουν. Αντίθετα, μέσα από το έργο του, ο φωτογράφος φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει το πάντα επίκαιρο ζήτημα με το οποίο ασχολείται, να το αναδείξει, να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση, προβληματίζεται και προβληματίζει.

Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 18 Ιούνη. Είναι ανοικτή για το κοινό Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 22.00 και Σάββατο – Κυριακή από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 22.00.