April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Σχόλιο για την εαρινή έκθεση της Ε.Ε.

Στο φόντο της νέας οικονομικής κρίσης που όπως όλα δείχνουν έρχεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει μέτρα και μας προετοιμάζει για ένα νέο κύκλο επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα μας

1/6/2023

Θα το ανεχτούμε?

Συνάδελφοι,

              Την ώρα που τα Κόμματα που διεκδικούν τον Κυβερνητικό θώκο  έχουν φτιάξει μία «μαγική εικόνα» σταθερότητας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης, για την επόμενη μέρα των εκλογών, έρχεται η Εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γκρεμίσει με κρότο αυτό το χάρτινο σκηνικό.              

Η  έκθεση αύτη προβλέπει

 • Κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια, μέχρι το τέλος του 2023. Τέρμα και επίσημα πλέον στα power και fuel pass.
 • Νέα πράσινα χαράτσια για σπίτια αυτοκίνητα, και τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμα πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με τις επιπτώσεις που ήδη πληρώνει ακριβά  η τσέπη μας και το περιβάλλον.
 • Συνέχιση της «προσπάθειας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Επιτάχυνση δηλαδή χιλιάδων πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης προκειμένου να «ξεκοκκινήσουν» οι τράπεζες από δάνεια που ο λαός μας δεν μπορεί να αποπληρώσει
 • Επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως πχ το νερό.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης»  με  αναμόρφωση  της «τρέχουσας  φορολογικής δομής»  για τους αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου –όπως λένε – να περιοριστεί η φοροδιαφυγή!!!!!

   Δεν μας φτάνει που ήδη οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σηκώνουν  το 95% των φορολογικών βαρών, δεν φτάνει που ο πληθωρισμός εκτίναξε τα κρατικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους,  (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα), δεν φτάνει που η προώθηση των  ηλεκτρονικών συναλλαγών «κουρεύει» καθημερινά το εισόδημα χιλιάδων επαγγελματιών λόγω των παράλογων κρατήσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, ανοίγει για μια φορά ακόμα η συζήτηση περί φοροδιαφυγής των μικρών επαγγελματιών.            

   Θυμίζουμε την προηγούμενη φορά που άνοιξε αυτή η συζήτηση περί φοροδιαφυγής των μικτών επαγγελματιών, οι αυτοαπασχολούμενοι απωλέσαμε το αφορολόγητο όριο και άρχισαν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επιβλήθηκε το χαράτσι-τέλος επιτηδεύματος, εκτινάχτηκε η προκαταβολή φόρου στο 100% και πολλά ακόμα 

   Την ίδια  στιγμή  οι εφοπλιστές  φορολογούνται εθελοντικά  οι τραπεζίτες απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι στρατηγικοί επενδυτές φοροαπαλλασσονται   οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απολαμβάνουν πολλαπλές  επιδοτήσεις παρά  τα  προνομιακά συμβόλαια με μειωμένες τιμές που εξασφαλίζουν στην ενέργεια.

   Στην συζήτηση επιστρέφει και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων. Τα αντικειμενικά κριτήρια που χαράτσωσαν αλύπητα ιδιαίτερα τους μικρούς επαγγελματίες τη δεκαετία του 1990 μιας και επιβλήθηκαν ως κεφαλικός φόρος ανεξαρτήτως της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογούμενων. Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση της «φορολογικής συμμόρφωσης» με την            επέκταση χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών στοιχείων για την φορολογική μας αφαίμαξη.

   Με λίγα λόγια, ο κοινός υποβολέας και συνοδοιπόρος όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει ότι και με την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ένα μεγάλο μέρος των επαγγελμάτων θα περάσει το επόμενο διάστημα δια πύρος και σιδήρου.

              Συνάδελφοι,

 Σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κολυμπάνε στο άφθονο χρήμα του ταμείου Ανάκαμψης, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι μικροί επαγγελματίες καλούνται άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

              Απέναντι στην αυριανή Κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή, και στα διάφορα κόμματα που την αντιπολιτεύονται, συμπολιτευόμενοι, μόνο ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας των επαγγελματιών μπορεί να αποκρούσει αυτήν την πολιτική.

              Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα με τον αγώνα μας, μαζί με τους εργαζόμενους καταφέρουμε να σταματήσουμε  10 πλειστηριασμούς. Η δύναμη μας βρίσκεται στην μαζική συλλογική πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο μεγαλοεπιχειρηματιών, Κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι στον  συνδικαλισμό των Υπουργικών διαδρόμων, των διασυνδέσεων, των προεκλογικών υποσχέσεων έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά.

              Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μας. Να διεκδικήσουμε  μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε

 • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική               αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το      μεγάλο κεφάλαιο
 • Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
 • Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης
 • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη
 • Για την εφορία και τις τράπεζες: Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων. Διαγραφή του 30% του εναπομείναντος χρέους και μηνιαίες δόσεις στο ύψος του 5% του εισοδήματος
 • Διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πιο ειδικά, διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας , γιατί η υγεία όλων μισθωτών και α/α πρέπει να είναι δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής άστεγης για τους μικρούς επαγγελματίες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                     ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ