May 6, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ένα ακόμα βήμα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας με Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης

3/2/2023

Συνάδελφοι,

            Οι προεκλογικοί «μποναμάδες» της Κυβέρνησης για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Μέτα την αύξηση κατά 9,6% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023 , τώρα με νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, η Κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και δυνατότητας να ανοίγουν τα καταστήματα ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

            Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που έχει φέρει η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες για συζήτηση στη Βουλή προβλέπει ότι

  • Παραμένει η νομοθεσία των 8 συγκεκριμένων Κυριακών ανοιχτά καταστήματα σε όλη τη χώρα
  • Καθιερώνονται οι 2 επιπλέον Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα (πρώτη του Μάιου και πρώτη του Νοεμβρίου) που είχαν θεσμοθετηθεί με το πρόσχημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες έχουν τώρα καταργηθεί.
  • Παραμένει η πρόβλεψη για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο, σε συγκεκριμένες περιοχές (Αθήνα, Ιστορικό κέντρο, Πειραιάς, περιοχή γύρω από το Διεθνή Αερολιμένα).
  • Παραμένει η δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βάση το μέγεθος τους, σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων.
  • Με τη διάταξη περί “περιοχών τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος” δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές με υπουργική απόφαση (υπουργού Ανάπτυξης ή Τουρισμού ή Ναυτιλίας) μετά από πρόταση του οικείου δήμου (αντί του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που ίσχυε ως τώρα). Δηλαδή, διευκολύνεται ακόμα περισσότερο.
  • Στα είδη καταστημάτων που επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, προστίθενται και τα φωτογραφεία, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα.

Φυσικά η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικής αργίας και η ελαστικοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελούσε μόνιμο μέλημα όλων των Κυβερνήσεων ανεξαρτήτως χρώματος μιας και αποτελούσε και αποτελεί διακαή πόθο των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών  αλυσίδων.

Καλούμε τους  συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Απαιτούμε εδώ και τώρα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                                ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ