April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Χαιρετισμός μας στην κοινή σύσκεψη  σωματείων και ομοσπονδιών  για την οργάνωση της κινητοποίησης ενάντια στον προϋπολογισμό

Εκ μέρους τη Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών σωματείων Αττικής χαιρετίζουμε τη σημερινή κοινή σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών εργαζομένων και επαγγελματιών  

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις μας συντονίζονται στον αγώνα για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των κοινών μας αναγκών , των κοινών μας προβλημάτων.

Συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια και στα ειδή πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, για την αποτροπή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας συνάδελφων μας, συναντηθήκαμε στην μεγάλη Απεργία στις 9 Νοέμβρη πριν από μερικές ημέρες.

 Συναντηθήκαμε απέναντι στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας όπως έγινε την με την περιπετειώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανοίξει με το έτσι θέλω τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβριου.

Βρισκόμαστε μαζί με το εργατικό κίνημα γιατί το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας  μας εκφράζει τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στην Αττική. Της πλειοψηφίας των επαγγελματιών που το εισόδημα του, η ζωή του είναι συνδεμένη άμεσα με το εισόδημα και τη ζωή της εργατικής τάξης.   

Μπροστά μας έχουμε έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που κωδικοποιεί ακόμα πιο συγκεκριμένα την επιθετικότητα του Κράτους απέναντι στις ανάγκες μας και το εισόδημα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεμέλιος λίθος κάθε προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων ανεξαρτήτως Κυβέρνησης που τον συνέταξε, η «Ιερή τους Αγελάδα» είναι ότι πάνω από το 95% των εσόδων αυτού του Κράτους προέχεται από την έμμεση φορολογία ,  ενώ μόνο το 5% των εσόδων από την άμεση. Αυτό το θεμέλιο λίθο , αυτήν την «Ιερή Αγελάδα» κανείς από όσους μας Κυβέρνησαν και ετοιμάζονται και για νέο γύρο διακυβέρνησης τώρα, δεν την ακουμπάει. Κάθε αίτημα μας άλλωστε , για ελάφρυνση από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια εκεί δεν προσκρούει?

 Και δεν την ακουμπούν? 

Γιατί  γνωρίζουν ότι κάποιος στο τέλος πρέπει να πληρώσει την νύφη.

Γιατί έχουν ξεκαθαρίσει όλοι τους ότι οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις αυτές που και με αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό «μασάνε με δέκα μασέλες» θα συνεχίζουν να μασάνε ανενόχλητοι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό  προβλέπεται αύξηση εσόδων 5 δις με τα 3 να προέρχονται από την έμμεση φορολογία. Ενώ παράλληλα προβλέπεται μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 1,9 δις.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2023, συζητιέται σε μια περίοδο που η θέση της πλειοψηφίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ειδικά των αυτοαπασχολούμενων, έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Μερικά στοιχεία είναι χαρακτηριστικά

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα ή διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από μήνα.

4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον. Το 6,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λουκέτου.

– Συσσωρευμένα χρέη, λόγω της άδικης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος): 19% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, 16% στην εφορία, 16% σε προμηθευτές, ενώ 16,7% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τρεις κατευθύνσεις. Και βέβαια, 17,5% καταγράφεται να μην έχει εξοφλήσει τους λογαριασμούς προς τους παρόδους ενέργειας.

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ για το 3ο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός όσων ασφαλισμένων -στον πρώην ΟΑΕΕ- είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές για ασφαλιστικές εισφορές έφτασε τις 645.179

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή και των  καταστήματων αυτοαπασχολουμένων. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις οι επαγγελματίες δεν είδαμε πουθενά την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ που κατά τα άλλα κόπτεται για τους αυτοαπασχολούμενους , είδαμε μόνο τα ταξικά εργατικά σωματεία , τις Ομοσπονδίες , το ΠΑΜΕ.

Η Κυβέρνηση  όχι μόνο δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο πάγια αιτήματα για την ανακούφιση μας όπως θα ήταν η αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου, η γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια , Αλλά προχωρεί σε νέες επιβαρύνσεις εναντίων μας όπως αυτές θα γίνουν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών όπως προβλέπεται με την εφαρμογή του Νόμου Βρούτση από 1/1/2023.

Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της ακρίβειας. Η κωμωδία  του «καλαθιού του νοικοκυριού» είχε τέτοια επιτυχία που πλέον γίνεται  σίκουελ. Ενώ οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της euro stat ,παρά τα pass και τις επιδοτήσεις πλήρωσαν την τιμή λιανικής για το ηλ. ρεύμα ανά μεγαβατώρα 4 φορές υψηλότερη από ότι οι μεγάλες βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την  λεγόμενη κοσμογονία χρηματοδοτήσεων από το  Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Στις προδημοσιεύσεις των τριών πρώτων δράσεων σχετικά με τον “ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ”, αποκλείονται εντελώς οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι απασχολούν έως 4 εργαζόμενους, ακόμα και από το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί αγορά μικρής αξίας εξοπλισμού ή λογισμικού. Αντίθετα ενισχύονται ΜΜΕ που έχουν αρκετούς εργαζόμενους και είναι δυναμικές για να μπορούν να περιληφθούν στην επιδότηση του προγράμματος και με ίδια κεφάλαια.

Μόνη λύση απέναντι στη ζούγκλα της αγοράς που προσπαθούν οι μικροεπιχειρήσεις μας να επιβιώσουν, στον ανταγωνίσιμο με τους μεγάλους που είναι άνισος, στις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολούθου όλες οι κυβερνήσεις, είναι ο ανυποχώρητος, διαρκής, συλλογικός αγώνας.

Αυτό αποδεικνύουν και οι δεκάδες, αλλεπάλληλες αναστολές πλειστηριασμών που έχουν πετύχει τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργατών και επαγγελματιών, το τελευταίο διάστημα

Γνωρίζουμε ότι η κινητοποίηση που έχουμε μπροστά μας το Σάββατο 17 Δεκέμβρη έχει τις δικές τις δυσκολίες μιας  και το εορταστικό ωράριο έχει ήδη ξεκινήσει.

Παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου συζητήσουμε όσο πιο πλατειά μπορούμε αξιοποιώντας κάθε τρόπο και μέσο την κατάσταση με τους συναδέλφους μας, αποκαλύπτουμε τα  νέα βάρη που μας φορτώνει ο νέος προϋπολογισμός,

Καλούμε όσα σωματεία ανήκουν στην δύναμη της ΟΒΣΑ , αλλά και όλα τα άλλα που το τελευταίο διάστημα συσπειρώνονται δίπλα μας , που δεν έχουν πάρει ακόμα απόφαση συμμετοχής να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και να οργανώσουν ένα πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων μεχρι την τελευταία μέρα.

Καλή δύναμη , Καλη συνέχεια.