July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με την δήθεν κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος  

26/9/2022

Δελτίο Τύπου

Συνάδελφοι,

                Ψηφίστηκε  αυτές τις ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής,  σε  τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών , η περίφημη εξαγγελία της Κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους  επιτηδεύματος , αποκλειστικά όμως για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις οι όποιες θα αυξήσουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που σήμερα σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος χρεών , απότοκο των προηγούμενων κρίσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις λόγω κυρίως των τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια, που καθημερινά πέφτουν θύματα των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών που πλειστηριάζουν την πρώτη τους κατοικία, να συνεχίζουν να πληρώνουν άλλο ένα «μνημονικό χαράτσι» που ζει και  βασιλεύει.

Αλήθεια οι αυτοαπασχολούμενοι με ποιο τρόπο θα διατηρήσουν τις δικές τους θέσεις απασχόλησης?

Αποτελεί πρόκληση όμως και το γεγονός ότι  οι επιχειρήσεις  που απαλλάσσονται από αυτό το χαράτσι δεν ανήκουν στην κατηγορία που προαναφέραμε. Ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των μεσαίων και δυναμικών επιχειρήσεων, των «υγιών», όπως τις αποκαλούν ,  που παρουσιάζουν αύξηση τζίρου και κερδών , και για αυτό τα λόγο  και προχωρούν και σε προσλήψεις.

Έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες οι Ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των επαγγελματιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ γιατί καλλιέργησαν κλίμα προσμονής και αναμονής ,ότι κάτι έχουμε να περιμένουμε από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ,  την ίδια  στιγμή που δεχόμαστε αυτή την ολομέτωπη επίθεση. Άλλωστε τι να περιμένει κανείς από Κυβερνήσεις και Κόμματα που διαμόρφωσαν το πλαίσιο  στο οποίο δουλεύουμε και μας έφτασαν έως εδώ. 

Συνάδελφοι , δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής . Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να την αξιοποιούμε για την οργάνωση της πάλης μας. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτροπή  πλειστηριασμών σπιτιών και μαγαζιών συναδέλφων που οργάνωσε η ΟΒΣΑ δείχνουν το δρόμο. Μόνο με την οργανωμένη παρέμβαση μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα μας. 

 • Καλούμε τα σωματεία να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες το τριήμερο 3-4-5 Οκτώβρη για την ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων.
 • Συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση της ΟΒΣΑ την Τέταρτη 5 , 6:30  Πλατεία Κάνιγγος
 • Κλιμακώνουμε τη δράση μας και συμμετέχουμε μαζικά στην Πανελλαδική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Τώρα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να πάρουν απόφαση συμμετοχής  στις κινητοποιήσεις , ακόμα και με κλείσιμο καταστηματων

Καλούμε συλλόγους και  επαγγελματίες  να απαντήσουν στην νέα κοροϊδία της κυβέρνησης με την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της ομοσπονδίας μας Τετάρτη 5/10 στις 7:30 στο υπ. Οικονομικών (Νίκης 7 Σύνταγμα)

Κλιμακώνουμε τη δράση μας

                Απαιτούμε εδώ και τώρα

 • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς .
 • Καμιά αύξηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας , για να λειτουργήσει ως Μονιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης κινδύνου, χρηματοδοτώντας με δικά μας λεφτά τους παρόδους για μια ακόμα φορά.
 • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια. (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κτλ)
 • Άμεση κα πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράχθηκε από λιγνίτη.
 • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου 12.000 , προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
 • Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά. 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                       ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ