July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Κοροϊδία η περιβόητη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία που επικαλείται η κυβέρνηση

 24/8/2022

Συνάδελφοι,

                Το Σάββατο 20/8 οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι το δεύτερο, μέσα σε ένα εικοσαήμερο, κύμα αυξήσεων (το πρώτο έγινε 1/8) που εκτινάσσει τις τιμές για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυξήσεις οι οποίες ενσωματώνουν στην τιμή της κιλοβατώρας, τη λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής”, που θα καταργούσε δήθεν η Κυβέρνηση. Αυτές οι αυξήσεις μέσα σε ένα εικοσαήμερο πλησιάζουν και ξεπερνούν το 1.000%. Ωστόσο ήδη ένα εξάμηνο τώρα  οι μικρές επιχειρήσεις  πληρώνουμε τα διπλάσια ποσά για ρεύμα σε σχέση με πέρσι. Οι εξαγγελίες Σκρέκα  που ακολούθησαν δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις.

                Όλα αυτά την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε με πανηγυρισμούς την “Έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία για να ξεπροβάλλει ένας νέος καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους”.

                Αλήθεια που τον βλέπει αυτόν τον ορίζοντα ο Πρωθυπουργός ?

                Γιατί εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες δεν τον βλέπουμε. Εμείς βιώνουμε μνημόνια διαρκείας.

Εμείς αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι οι τερατώδεις αυξήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες που  έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, στο κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί (ενοίκια, super  market, κτλ).

                Αυτό που βλέπουμε είναι ότι  το 45% των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και ότι τα διάφορα pass δεν φτάσανε ούτε για ζήτω.

                Αυτό που βλέπουμε είναι πάνω από 40.000 κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που έχουν ξεκινήσει ήδη.

                Αυτό που  βλέπουμε είναι ότι το εισόδημα μας το κατατρώνε μια σειρά από “μνημονιακά μέτρα”. Που ήρθαν και παρέμειναν πάρα την “έξοδο από τα μνημόνια” και την “ ενισχυμένη εποπτεία”, που επέβαλαν και διατήρησαν όλες οι Κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος. Όπως το τέλος επιτηδεύματος, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ , η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος στο 100% και τόσα άλλα.

                Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι αγώνες που διεξάγονται σε μια σειρά κλάδους μας δείχνουν ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αγώνας που θα υποχρεώσει τις Κυβερνήσεις να πάρουν πίσω όλα αυτά τα μέτρα που μας κάνουν το βίο αβίωτο.

                Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία να αναλάβουν άμεσα δράση. Να συγκλίθουν τα Διοικητικά Συμβούλια,  να έρθουν σε άμεση επαφή με τους συναδέλφους. Να προγραμματιστούν αγωνιστικές δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.

                Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς .
  • Καμιά αύξηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας , για να λειτουργήσει ως Μονιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης κινδύνου, χρηματοδοτώντας με δικά μας λεφτά τους παρόχους για μια ακόμα φορά.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια. (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κτλ)
  • Άμεση κα πλήρη επαναλειτουργία των λγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράχθηκε από λιγνίτη.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου 12.000 , προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                       ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ