October 22, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας συναδέλφου – Όλοι Δευτέρα 25/7 9πμ στα γραφεία της Do Value – Δεν θα επιτρέψουμε να πεταχτούν λαϊκές οικογένειες στον δρόμο

 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Για να μην πεταχτούν λαϊκές οικογένειες στον δρόμο, όλοι στον δρόμο του αγώνα.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την εξυγίανση των τράπεζων, αυτή την φορά με το σπίτι μας.

Μια συναδέλφισα, πρώην αυτοαπασχολούμενη, χρόνια άνεργη, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό του σπιτιού της.

Με την ένταση της μονοπώλησης υποχρεώθηκε να κλείσει το εμπορικό κατάστημα που έτρεφε την οικογένεια της. Η δεκαετής οικονομική κρίση αμέσως μετά δεν της επέτρεψε να βρει σταθερή δουλειά. Αλώστε ποιος προσλαμβάνει μια γυναίκα με ηλικία γύρω στα εξήντα χρόνια. Η συναδέλφισα θα έπρεπε ήδη να έχει συνταξιοδοτηθεί, αν δεν είχαν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης, αν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν είχαν χειροτερέψει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περιήλθε, δεν της επέτρεψαν να ταχτοποιήσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις.

Ο περιβόητος «νόμος Κατσέλη» δεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία της όπως διακήρυσσε. Η δικαστική απόφαση, της καταλόγισε «δόλο» (!!!) απέναντι στις τράπεζες, με μια απόφαση που αναπαράγεται καρμπόν για χιλιάδες δανειολήπτες που κατέφυγαν στον συγκεκριμένο νόμο.

Ο δρόμος της «διάσωσης των τραπεζων» άνοιξε από μια άλλη πλευρά, λες και δεν έφτασαν τα δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης που εισέπραξαν με τα μνημόνια και φορτώθηκαν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων. Τώρα η κερδοφορία των τραπεζών καταβροχθίζει την λαϊκή κατοικία. Έτσι φτιάχνονται τα «success story» των τραπεζικών ομίλων, από τέτοια υλικά τροφοδοτείται η ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων παραφουσκώθηκαν από τόκους και έξοδα, έγιναν επενδυτικά πακέτα και παραχωρήθηκαν με τιμές ευκαιρίας σε πολυεθνικά fund. Αυτά είναι τα περιφημά σχέδια «Ηρακλής» που διαφημίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γ. Στουρνάρας.

Και τώρα έρχεται η Do Value μια πολυεθνική ειδικευμένη στο κυνήγι των «κακοπληρωτών» των τραπεζών και «βγάζει στο σφυρί» το σπίτι της συναδέλφισας.

Δεν περιμένουμε «κοινωνική ευαισθησία» από τις πολυεθνικές.

Απαιτούμε:

  • Αναστολή του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.
  • Ρύθμιση του χρέους της συναδέλφισας με ορούς που να μπορεί να εξυπηρετήσει.

 

Δεν αρκεί όμως αυτό, 50.000 πλειστηριασμούς έχουν βάλει στόχο οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για φέτος και η μεγάλη πλειοψηφία αφορά την λαϊκή κατοικία. Μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας οι πλειστηριασμοί φούντωσαν.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται και απαιτεί ένταση της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Να μην αφήσουμε μόνο του κανένα συνάδελφο. Η συλλογική δράση είναι η μοναδική διέξοδος για την διεκδίκηση λύσεων. Η απόγνωση και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν όσο δεν δυναμώνει η λαϊκή πάλη.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανάλγητη και αντιλαϊκή.

Ξέρει τι κάνει, δεν υπολογίζει τις λαϊκές ανάγκες μπροστά στο συμφέρον των  τραπεζών  και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην λαϊκή κατοικία δεν χωράνε «voucher» για να μας ξεγελάσουν

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Νομοθετική απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Κούρεμα χρεών προς τις τράπεζες.
  • Ρυθμίσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει παραπερα τις ανάγκες της.

Όλοι στην συγκέντρωση. Δευτέρα 25/7/2022 στις 9 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Do Value, Κύπρου 27 και Αρχιμήδους στο Μοσχάτο.