July 14, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ολοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη -Προσυγκέντρωση: 10.00 π.μ. στην Ομόνοια

 

Συνεχίζουμε δυναμικά με όλο το λαό συμμετέχουμε μαζικά στο απεργιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στις 6 Απρίλη!

Προσυγκέντρωση: 10.00 π.μ. στην Ομόνοια

Για να βροντοφωνάξουμε

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας!

Κάτω η ακρίβεια και οι φόροι!

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Η ομοσπονδία μας χαιρετίζει τους εκατοντάδες συνάδελφους, που ένωσαν τις φωνές του, με τις χιλιάδες λαού, στο μεγάλο συλλαλητήριο, στις 26 του Φλεβάρη. Η ΟΒΣΑ, με την συμμετοχή της έδωσε το στίγμα των αναγκαίων διεκδικήσεων για τα προβλήματα που καθημερινά διογκώνονται.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε σήμερα, που οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν χειροτερέψει την κατάσταση.Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια.

Η κρίση και η πανδημία προηγούμενα, δυσκόλεψαν την δουλειά και την ζωή μας, δημιουργήσαν ασήκωτα χρέη. Σήμερα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επανεμφανίστηκαν και τρίζουν τα δόντια τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, έφερε σκοτωμούς και προσφυγιά στον ουκρανικό λαό, απειλεί με φτώχια και βάσανα και μας στην χώρα μας.  Συγκρούονται ΗΠΑ ΕΕ ΝΑΤΟ και Ρωσία, για τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων τους, για τα κέρδη των λίγων και την κυριαρχία στις αγορές. Σε τέτοιες συγκρούσεις, πολεμικές και οικονομικές, «το μάρμαρο» το πληρώνουν πάντα οι λαοί. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων. Η γενίκευση και η διεύρυνση της σύγκρουσης δεν είναι μακριά όσο οι κυβερνήσεις «ρίχνουν λάδι στην φωτιά».

Παλεύουμε για να απεμπλακεί η χώρα μας από οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτό τον πόλεμο που επηρεάζει άμεσα την ζωή μας.

Οι συνέπειες του πολέμου διογκώνουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. H ακρίβεια καλπάζει και κατατρώει ότι εισόδημα έχει απομείνει.

Οι λογαριασμοί ενέργειας έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι. H τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης εκτινάχθηκαν, συμπαρασείροντας μεταφορικά και αλλά κόστη.

Οι πρώτες ύλες σπάνε ρεκόρ μέρα με την μέρα. Στην εστίαση σε ένα χρόνο  οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 10%. Το “σουβλάκι” αναμένεται να πάρει άλλα 40 λεπτά ευρώ πάνω.

Στην αρτοποιεία  οι ανατιμήσεις στα άλευρα που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και η εκτόξευση στην τιμή του ρεύματος , οδηγούν το ψωμί κατά 10% πάνω με την φρατζόλα να ξεπερνά το 1 ευρώ.

Στις κατασκευές και την βιοτεχνία, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος είτε “κανονιών” στην αγορά, είτε “παγώματος” των όποιων εργασιών, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται ανατιμήσεις από 10% και άνω σε σίδηρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, χαλκο, πλακάκια κλπ.

Όλους μας απασχολεί το  ίδιο ερώτημα «θα τα βγάλω πέρα σε αυτές τις συνθήκες;».  Η καθημερινή προσπάθεια με την δουλειά μας δεν αρκεί. Τους κόπους μας τους καταπίνει η ακρίβεια η φορολογία και τα χρέη.

Τα μετρά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, θα προκαλούσε γέλιο η εκτίμηση ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο είναι στα 54 λίτρα το μήνα… Επιπλέον, τα ψίχουλα τις κυβέρνησης αφήνουν έξω χιλιάδες συνάδελφους που έχουν πραγματική ανάγκη και «κόβονται» από  δημοσιονομικά κριτήρια. Και έτσι να μην ήταν όμως…

Κανένα από τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας οι οποίες είναι εδώ και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ο πόλεμος και η ανταγωνισμοί, τα υπερκέρδη μεγάλου κεφαλαίου, οι ασύλληπτοι φόροι για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να επιδοτούνται οι πλούσιοι, η πολιτική της απελευθέρωσης ενέργειας, είναι στο DNA της πολίτικης της ΕΕ που ακολουθεί απαρέγκλιτα η κυβέρνηση.

Χρειάζεται η απόγνωση και η οργή να γίνουν συλλογική δύναμη, να χτυπήσουν τις πραγματικές αίτιες.

Χρειάζεται αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία!  Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διέξοδος για να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας! Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά που πλήττονται από τις ίδιες φιλομονοπωλιακές πολιτικές, γιατί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν και να αποσπάσουμε κατακτήσεις

Να μην λείψει κανείς! Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Απαιτούμε:

  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.
  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην ενέργεια.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών
  • Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τις μικροεπιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά.