April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, απαιτούμε άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο – Τρίτη 8/3 Σύνταγμα 18.30

2.3.2022

8 ΜΑΡΤΗ 2022

Τιμάμε αγωνιστικά τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση

Τρίτη 8η Μάρτη 2022, 18.30 στο Σύνταγμα.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις συνάδελφους αυτοαπασχολούμενες και όσες παλεύουν μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η 8η Μάρτη εμπνέει την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Οι αγώνες των εργαζομένων γυναικών του 19ου και του 20ου αιώνα για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση φωτίζουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση για εξασφάλιση ενός εισοδήματος για να κρατήσετε όρθιες τις μικροεπιχειρήσεις σας είναι αξιοθαύμαστος αλλά  δεν φτάνει. Ο δρόμος της ανάπτυξης και της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» που διαφημίζουν είναι κακοτράχαλος και δύσβατος είναι ναρκοθετημένος από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η οργανωμένη πάλη μέσα από  τα σωματεία και τις ενώσεις, που τόσο έχουν ανάγκη την δράση  και την προσφορά σας, είναι η μονή απάντηση στην επίθεση που δέχεστε. Αξίζει να τον βαδίσετε.

Γιατί σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου σκοτεινιάζουν πάλι την γειτονιά μας, Δεν φτάνει μόνο η αυτονόητη καταγγελία της εισβολής της Ρωσίας στην ουκρανικά. Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία. Βάζουν τον λαό μας σε τεράστιους κινδύνους σε μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Γιατί όσο και να δουλέψετε η ακρίβεια σας γονατίζει. Οι αυξήσεις στην αγορά των πρώτων υλών στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα, στα ψώνια της βδομάδας ροκανίζουν το εισόδημά. Η αβάσταχτη φορολογία είναι εδώ. Ως που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Γιατί η δική σας ανακούφιση, θεωρείται παράλογη και “εκτός δημοσιονομικής πραγματικότητας” και την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια μοιράζονται από το ταμείο ανάκαμψης, απ’ τον αναπτυξιακό και άλλους νόμους, στις τσέπες των καρχαριών της “πράσινης” και “ψηφιακής” ανάπτυξης, στους καρχαρίες της ενέργειας, του τουρισμού,  κλπ. Χρήματα πληρωμένα βεβαίως από τη φορολόγηση του λαού.

Γιατί η διπλή και τριπλή ιδιότητα, συζύγου, μάνας, επαγγελματία ή συμβοηθούντος μέλους δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, σε συνδυασμό και με την απουσία κοινωνικής μέριμνας. Δικαιώματα καταργούνται στο όνομα δήθεν της ισότητας των δύο φύλων. Ούτε αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα λοχείας δεν υπάρχει για τις αυτοαπασχολούμενες. Πολλές γυναίκες γυρνάνε στα μαγαζιά λεχώνες.

Γιατί πρέπει να ανατρέψουμε την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Είναι εγκληματική για τις ζωές μας! Οι χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στην πανδημία, η αβεβαιότητα που έζησαν όσοι νόσησαν, είναι η πρόσφατη πικρή πείρα. Όμως και στην καθημερινότητα σας οι εργασίες που εκτελείτε, τις περισσότερες φορές μόνες, σας καταπονούν, τα προβλήματα υγείας πολλαπλασιάζονται, χωρίς να υπάρχει καμία πρόληψη για τις εργασιακές ασθενείς και τα ατυχήματα.

Γιατί πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της μητρότητας. Σήμερα το μεγάλωμα των παιδιών αποτελεί άθλο. Ως ποτέ θα ανεχόμαστε την εικόνα παιδιών να μεγαλώνουν στα καροτσάκια ή να διαβάζουν πίσω από το ταμείο και να περνάνε τα καλοκαίρια μέσα στο μαγαζί.

Τον 21ο αιώνα, οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την περίθαλψη ασθενών με COVID αλλά και όλες τις παθήσεις.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
  • Κατάργηση των νόμων και διατάξεων που πετσοκόβουν προνοιακές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις χηρείας κλπ. Κατοχύρωση ολόκληρης σύνταξης στις γυναίκες πουν εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη, με μειωμένα ασφάλιστρα και για τους δύο (στην οικογενειακή επιχείρηση)
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας!
  • Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.
  • Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.