May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

ΟΒΣΑ για τα μέτρα κοροϊδίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας

15/2/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα μετρά του Yπουργείο Eνέργειας

Τα μετρα που ανακοίνωσε την προηγουμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας , αποδείχθηκαν χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες.

Η πενιχρές επιδοτήσεις δεν καλύπτουν ούτε μέρος των αυξήσεων! Για τα οικιακά τιμολόγια επιδοτούν 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η επιδότηση  αφορά μόνον ένα μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης! Δηλαδή για το μηνά Φλεβάρη σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν περίπου 39 ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι τιμές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 400% περίπου συγκριτικά με τις μέσες τιμές του 2020, τα παραπάνω ποσά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Για μια κατανάλωση 1.200 KWh μια οικογένεια φέτος θα πληρώσει μόνο για την αξία του ρεύματος (δίχως τα υπόλοιπα τέλη και πρόσθετες χρεώσεις) 360 ευρώ. Αν αφαιρεθεί επιδότηση των 39 ευρώ, πάμε στα 321 ευρώ, όταν για την ίδια κατανάλωση ρεύματος πέρυσι το Φλεβάρη θα πλήρωνε περίπου 170 ευρώ.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα για τα επαγγελματικά τιμολόγια (65 ευρώ/ΜWh) Οι μικροί επαγγελματίες, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα για τη λειτουργία των καταστημάτων τους (ψυγεία, φούρνους κ.λπ.), μετά από το «ηλεκτροσόκ» που έπαθαν τους προηγούμενους μήνες, όταν κλήθηκαν να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για τις συνηθισμένες καταναλώσεις ρεύματος, τώρα τους έρχεται και νέο, χειρότερο, με πρώτο άμεσο αποτέλεσμα τις νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν.

Ακόμα μικρότερη είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο, αφού θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Η κυβέρνηση στέκετε στο μέγεθος των κονδυλίων, βέβαια εντάσσει στα επαγγελματικά τιμολόγια και τις βιομηχανίες των τεράστιων καταναλώσεων τις οποίες επιδοτεί! Βέβαια ξεχνάει να μας πει, ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν άλλου τύπου συμβόλαια με τους προμηθευτές, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που είναι και οι ίδιοι προμηθευτές ή/και πάροχοι ηλεκτρισμού, μέσω άλλων εταιρειών των ομίλων τους.

Οι συνάδελφοι να βγάλουν συμπέρασμα!

Αυτές οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και σ’ όλη την ΕΕ και αφορά την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Μια πολιτική, σημαία, όχι μόνο όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Σήμερα  λοιδορούν την ακρίβεια που θεριεύει και κατατρώει το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, αλλά δεν ακουμπούν τις αιτίες της. Οι ανακοινώσεις τους θυμίζουν δελτίο αναγγελίας επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Καμμιά αναφορά στην απελευθέρωση της ενέργειας, τους πικρούς καρπούς της οποίας γευόμαστε σήμερα.  Ούτε κουβέντα για τις ακριβοπληρωμένες επενδύσεις στη «πράσινη ενέργεια» για να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ενεργειακή αυτάρκεια. Φυσικά, καμμιά συζήτηση για τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που σχεδιάζουν και καταργούν αγωγούς ανάλογα με την διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών.

Καμία αναμονή δυναμώνουμε την φωνή μας μαζί με όλο τον λαό

στις 26/2 όλοι στις 12:00 στο Σύνταγμα

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
  • Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που πλήττονται πανδημίας. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.