April 20, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Νέα έκτακτα μέτρα με την ίδια αναποτελεσματική συνταγή

31/12/2021

Νέα μέτρα με την ίδια αναποτελεσματική συνταγή

Όπως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας προηγούμενα, έτσι δεν μπορούν να σταματήσουν και το τωρινό.

Έκτακτη κατάσταση με απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων,

στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων οι συνέπειες.

Να πηγαίνουμε στην δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε υγιής. Αυτό σημαίνει «ατομική ευθύνη», αυτή είναι η άλλη πλευρά της αντιλαϊκής διαχείρισης της δημοσίας υγείας.

Οι επιστημονικές εκθέσεις διαπιστώνουν αυτά που είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού».

Ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ετοιμόρροπο, και χωρίς την ενδυνάμωση διέξοδος δεν υπάρχει.

Ότι αντιμετώπιση της πανδημίας δεν σημαίνει μόνο εμβόλια, που και αυτά διατίθενται πρώτα και κυριά στα κράτη «καλύτερους πελάτες» και όχι σε οσους τα έχουν ανάγκη. Και αυτό ανακυκλώνει την πανδημία.

Οι βαριές ευθύνες της κυβέρνησης πλέον δεν κρύβονται είναι προφανείς. Eμείς είμαστε και διεκδικούμε τα αυτονόητα που η κυβέρνηση απορρίπτει γιατί «κοστίζουν».

  • για τα μαζικά δωρεάν τεστ για μας και το προσωπικό μας στα πλαίσια της επιδημιολογικής επιτήρησης και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους
  • Για την ενίσχυση των νοσοκομείων, που λειτουργούν χωρίς επαρκή προσωπικό και υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ
  • για την απολύτως αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που παραμένουν εστίες διάδοσης της πανδημίας.
  • για τα 30αρια τμήματα σχολεία που στοιβάζονται τα παιδιά μας,
  • για τον ουσιαστικό έλεγχο στους μεγάλους εργασιακούς χώρους,

Μια από τα ιδιά είναι και τα περιορισμένα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης. Η πείρα για την συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων από το προηγούμενο διάστημα είναι μια, δεν έφθασαν ούτε για τα βασικά.

Γιατί στην αντιλαϊκή φορολογία είναι «σαν να μην πέρασε μια μέρα». Το τέλος επιτηδεύματος είναι εδώ όπως και πριν την πανδημία, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικοί συντελεστές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, είναι επίσης εδώ.

Λες και δεν υπήρξαν περιοριστικά μέτρα, οικονομική ύφεση, μείωση εισοδήματος και, πρόσφατα, καλπάζουσα ακρίβεια.

Τι να τις κάνουμε τις ρυθμίσεις μπροστά στο φορτίο χρεών που συσσωρεύεται;

Τέτοια μέτρα, που στη ουσία διαιωνίζουν τα βάρη, είναι η άλλη πλευρά της ιδίας αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι διευκόλυνση. Αν δεν μας κλείσει η μονοπώληση και η ακρίβεια θα μας κλείσουν οι ρυθμίσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες έχουν σήμερα ανάγκη μέτρα μονίμου χαρακτήρα προκειμένου να μπορέσουν να ανασάνουν. Ο δρόμος του συλλογικού αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση , είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην στο λουκέτο.

Δυναμώνουμε την πάλη για

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
  • Διαγραφή όλων των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000€
  • Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία και εργαζόμενο που νοσεί και δεν μπορεί να εργαστεί
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση 
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημοσιά κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.