April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους εστίασης που έκλεισαν τα καταστήματα τους στις 16/11

Τρίτη 16/11/2021

Δελτίο τύπου

Για τις σημερινές κινητοποιήσεις της εστίασης και των άλλων κλάδων.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης, σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν καθολικά στο κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16/11. Στην Αττική, οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Κέντρο Αθήνας, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μενίδι, έδωσαν δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης. Εκατοντάδες επαγγελματίες από την εστίαση και άλλους κλάδους, βροντοφωνάξαμε Ως Εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσετέ τις ευθύνες, για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει.

Δεν διαδίδουμε τον κορονοϊό, ούτε ευθυνόμαστε για την πίεση στο σύστημα υγειάς, δεν μπορούμε να κλείσουμε την πανδημία έξω από το μαγαζί μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων οπού συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας.

Στείλαμε στο καλάθι των αχρηστών την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «κόντρα» μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης και των άλλων κλάδων.

Ξέρουμε καλά ότι βράζουμε στο ίδιο καζάνι! Δυο χρόνια με την πλάτη στον τοίχο, ανεξάρτητος κλάδου, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, φορτωμένοι με τα βάρη που γέννησε η κυβερνητική πολιτική. Αναδουλειά και lockdown, αβάσταχτη Φορολογία, χρέη βουνό που λήγουν, ακρίβεια σε πρώτες ύλες, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης που κατατρώει ότι απέμεινε από το εισόδημα, φόβο μην αρρωστήσουμε και αναγκαστούμε να κλείσουμε και μείνουμε χωρίς εισόδημα αφού.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν μας ξεγελούν διαφημίζοντας τα δις των χρηματοδοτήσεων.

Γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι αυτά τα καρπώθηκαν λίγοι, οι μεγάλοι παίχτες, όπως και την μερίδα του λέοντος του τζίρου του τελευταίου διαστήματος. Οι μικροί, όσοι εντάχθηκαν στα περιορισμένα κυβερνητικά μετρά είδαν τα «βοηθήματα» να εξανεμίζονται στα μπιλιέτα της εφορίας, των ταμείων και των τραπεζών.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση και τα στελέχη της τις κουτοπονηριές. Η αγωνιά και αγανάκτηση των συνάδελφων φουντώνει από τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της επόμενης μέρας. Δεν σβήνει με στημένες πιρουέτες και εναγκαλισμούς στο σύνταγμα, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κάνουν τα λιοντάρια στα γραφεία τους, αλλά ιδρώνουν για το ποιος θα βγάλει πρώτος την καλή φωτογραφία μόλις δουν υπουργό.

Τους προσπερνάμε, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μετρά προστασίας της υγείας και του εισοδήματος. Για μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε, όπως η κατάργηση προστίμων, η διαγραφή χρεών σε εφορία, τράπεζες, δήμους  (και αυτών της επιστρεπτέας προκαταβολής), η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, η επανένταξή στο αφορολόγητο και την επιδότηση των αυξήσεων στην ενέργεια.

Καλούμε όλους τους επαγγελματίες να ενώσουν την φωνή τους ανεξάρτητος κλάδου! Μαζί ακουγόμαστε πιο δυνατά. Καλούμε κάθε συνάδελφο που προβληματίζεται, να δώσει δυναμικό παρών στην νέα κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη στην Αθηνά.