May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης τώρα – Κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6/10

απεργια 10/6 πανο οβσα

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6 Οκτώβρη 6μμ στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

Ως εδώ, πληρώσαμε ήδη πολλά!

Διεκδικούμε μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να ανασάνουμε!

Οι μικροί επαγγελματίες στις 6 Οκτώβρη διαδηλώνουμε για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας που το απειλούν τα συσσωρευμένα χρέη, η ακρίβεια και η φορολογία. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής καλεί όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους των επαγγελματιών, άλλες Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Καλούμε τους συναδέλφους μας μικρούς επαγγελματίες, να πάρουν μαζικά μέρος. Έχουμε φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί! Δεν μπορούμε να μένουμε βουβοί στο καθημερινό χτύπημα του εισοδήματός μας, της υγείας μας και της ζωής μας.

Οι «πολύαναμενόμενες» εξαγγελίες της κυβέρνησης στην ΔΕΘ,  ήταν μια από τα ίδια. O πρωθυπουργός παρουσίασε τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τα μέτρα στήριξής τους, ως διέξοδο για τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους χιλιάδες επαγγελματίες που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες. Δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους  συναδέλφους μας στην εστίαση που εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία ζουν με την ανασφάλεια ότι τον ερχόμενο χειμώνα θα χάσουν το 50% της πελατείας τους.  

Εξήγγειλαν 3,4 δις κοστολογημένων μέτρων όμως:

 • Δεν βρέθηκε «δημοσιονομικός χώρος» για την επαναφορά του αφορολόγητου.
 • Κουβέντα για τον κεφαλικό φόρο του τέλους επιτηδεύματος που θεσπίστηκε σαν έκτακτο μέτρο και «πάει στις καλένδες» για μια ακόμα φορά.
 • Ούτε λέξη για ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων από τα συσσωρευμένα χρέη. Μόνο ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για να διαιωνιστεί η ομηρία τους.
 • Δεν βρέθηκαν κονδύλια για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης που απονέμει συντάξεις φιλοδωρήματα στην μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.
 • «Ξεχάστηκαν» για ακόμα μία φορά, οι προσλήψεις προσωπικού και η ενίσχυση των υποδομών του δημοσίου συστήματος υγείας, τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα επείγοντα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα Σχολείων και ΑΕΙ.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, ούτε ενιαίος είναι, ούτε μικροί και μεγάλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τις κυβερνήσεις, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η ανάπτυξη που υπόσχονται έχει παιδιά και αποπαίδια, σε άλλους προσφέρεται «γη και ύδωρ» και  άλλοι θα  βρεθούν και πάλι με τον λογαριασμό στο χέρι αργά ή γρήγορα.

Η κυβέρνηση, με νέα μείωση της φορολογίας (22% έφτασε ο συντελεστής φορολογίας από 40% πριν είκοσι χρόνια ) πριμοδοτεί τις ανώνυμες εταιρείες. Δίνει νέα προνόμια για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση και η μονοπώληση. Πριμοδοτεί την «πράσινη» επιχειρηματικότητας, που έφτασε τα τιμολόγια του ρεύματος «στο θεό».

Ο λυσσαλέος ανταγωνισμός και οι πολιτικές κυβερνήσεων και  ΕΕ διαμορφώνουν ασφυκτικές συνθήκες για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων. Για όλους εμάς τα χρέη που μεγάλωσαν χρόνο με το χρόνο, από τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις είναι εδώ. Η απαράδεκτη και άδικη φορολογία παραμένει σε ισχύ «σαν να μην πέρασε μια μέρα» εδώ και 8 χρόνια και ας άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις από τότε. Η Κυβέρνηση σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό μας, αφού οι όποιες ρυθμίσεις ευαγγελίζεται, πλέον θα είναι στα πλαίσια του Πτωχευτικού Κώδικα. Χάνεις το μαγαζί, χάνεις και το σπίτι, δεσμεύουν ακόμα και τμήμα του μελλοντικού εισοδήματος για δεκαετίες.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί Επαγγελματίες ενώνουμε τις δυνάμεις μας!

Δυναμώνουμε την φωνή μας!

Ο δρόμος του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης  είναι μονόδρομος, είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Μπροστά στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης είναι ζημιογόνα. Ο μοναχικός δρόμος της ατομικής λύσης οδηγεί σε αδιέξοδο.

Βάζουμε στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. Δίνουμε δυναμικό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων στις 6 Οκτώβρη.

Γινόμαστε μέλη στους Συλλόγους και στις Ενώσεις μας, παίρνουμε μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες του επόμενου διαστήματος, για να έχουμε Συλλόγους ζωντανούς και διεκδικητικούς.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα,

 • Κάτω τα χρέη και οι κατασχέσεις! Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους, λέμε εμείς, για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους που έβαλαν λουκέτο.
 • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά  την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
 • Ρύθμιση των χρεών για κατανάλωση ρεύματος . Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
 • Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ.
 • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Και μέτρα πιο μακροπρόθεσμα. Όπως

 • την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, την μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς όρους στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
 • Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.