April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Δ.Τ. για τις ρυθμίσεις οφελών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αθήνα 16/07/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις ρυθμίσεις οφειλών της περιόδου της πανδημίας που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών

Η πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού οικονομικών Χ Σταικουρα σχετικά με την ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της πανδημίας, αποτελούν πρόκληση για κάθε βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο, επαγγελματία, έμπορο, αυτοκινητιστή βιοτέχνη. Οποίος λέει «μια καλησπέρα» με τις «επιχειρήσεις» που βρίσκονται στο οικοδομικό του τετράγωνο, διαπιστώνει ότι ο συνάδελφος δεν μπορεί να σου πει αν θα υπάρχει τους επόμενους μήνες: Κουρείο, φούρνος, ταβερνάκι, ψιλικατζίδικο, τοπική μπουτίκ, ραφείο, συνεργείο, γυμναστήριο, μανάβικο. Η χρονιά που αφήνουμε πίσω είναι «μαύρη» και τα χρέη που βρίσκονται  μπροστά, αδύνατον να αποπληρωθούν με οποία συνταγή ρυθμίσεων και να φέρει η κυβέρνηση.

Τα χρέη αυτής της περιόδου οφείλονται στη πολιτική που ακολουθήσε η κυβέρνηση και αποδείχτηκε εγκληματική. Φτάσαμε εδώ αφού δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μετρά για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, τα οριζόντια Lockdown, που χρησιμοποιήθηκαν σαν λύση «δια πάσα νόσο» ώστε να κρύψει τις ευθύνες της οι κυβέρνηση, διογκώσαν το πρόβλημα, ενώ τα περιστασιακά μετρά στήριξης που πήρε η κυβέρνηση, αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκή αφού δεν κάλυψαν ούτε τα βασικά των καθημερινών αναγκών σε επιχείρηση και οικογένεια.

Πάει πολύ αυτοί που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, σήμερα να παριστάνουν τους “σωτήρες”, δήθεν ότι θέλουν να διευκολύνουν στην αποπληρωμή των χρεών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαρίσει ούτε ένα ευρώ από τα χρέη που μας φόρτωσε και θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό των μικρών επαγγελματιών ευελπιστώντας να βγάλει από την «μύγα ξίγκι», ζεστό χρήμα δηλαδή για να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζικών ομίλων και να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείματα.

Tούς απαντάμε. Τέρμα πια με τις ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, το έχουμε ξανά δει το έργο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι στα πλαίσια του Πτωχευτικού Κώδικα που θέσατε αρών αρών σε λειτουργία  ώστε να «περισυλλέξει» το «πτώμα» κάθε μικρής επιχείρηση που θα βρεθεί εκτός το επόμενο διάστημα αφού προβλέπει την πτώχευση νομικών προσώπων αλλά και φυσικών προσώπων ταυτόχρονα: με λίγα λόγια Χάνεις το μαγαζί, χάνεις και το σπίτι, δεσμεύουν ακόμα και τμήμα του εισοδήματος για δεκαετίες. Πρόκειται για μια πραγματική ομηρία!

 Κάτω τα χεριά σας από τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα εργαλεία των αυτοαπασχολούμενων. Μονή λύση ανακούφισης είναι:

  • Η γενναιά διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους, για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους που έβαλαν λουκέτο.
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και επιδότηση της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά  την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με  σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ, τα δεκάδες αγωνιστικά σωματεία στην Αττική δεσμευόμαστε ότι στην επίθεση που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση θα απαντήσουμε με ανυποχώρητο αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.