May 21, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Όχι στην κανονικότητα της κυβέρνησης που μας εξοντώνει –‘Ολοι στο συλλαλητήριο στις 30 Ιούνη

απεργια 10/6 πανο οβσα

ΧΡΕΗ – ΑΠΕΙΛΕΣ –ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΓΟΛΓΟΘΑΣ

 

Όλοι στο συλλαλητήριο των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων

Τετάρτη 30 Ιούνη – 7μμ, Πλατεία Κάνιγγος

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Συνάδελφοι,

Στον ένα χρόνο των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο «δια πάσα νόσο» προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειες μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας γιγαντώθηκαν. Τη στιγμή που κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, ΜΜΕ, εταιρείες διοδίων και άλλοι καρχαρίες επιδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ, εμείς δίναμε μάχη να επιβιώσουμε με τα μισοδανεικά και της αναστολές που αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό των χρεών και των πραγματικων αναγκών μας.

Έχουμε πείρα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των δισεκατομμυρίων του ταμείου ανάκαμψης θα πάνε και πάλι στα πολυκαταστήματα, στις εμπορικές αλυσίδες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι μικροί επαγγελματίες και ο λαός θα κληθούμε και πάλι να πληρώσουμε το μάρμαρο των “προαπαιτούμενων” που συνοδεύουν την εκταμίευση των δόσεων, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Πρώτα μας πνίξανε στα χρέη, τώρα μας οδηγούν σε μόνιμη ομηρία!

Αυτοί που μας υπερχρέωσαν με τους άδικους «μνημονιακούς» νόμους, με τα χαράτσια και τη φορολογία, σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο μας ρίχνουν το φταίξιμο των χρεών. Παριστάνουν τους  «σωτήρες», δήθεν θέλουν να διευκολύνουν στην αποπληρωμή των χρεών, κανουν τις 120 δόσεις 240 δόσεις. Στην πραγματικοτητα η Κυβέρνηση σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό των μικρών επαγγελματιών, αφού οι όποιες ρυθμίσεις θα είναι στα πλαίσια του Πτωχευτικού Κώδικα. Δηλαδή θα  κρατάνε ενέχυρο την κατοικία, κάθε περιουσιακό στοιχείο του μικρού επαγγελματία, θα δεσμεύουν ακόμα και τμήμα του εισοδήματος για δεκαετίες. Πρόκειται για μια πραγματική ομηρία.

Δουλειά τις Κυριακές, όπως προστάζουν οι πολυεθνικές!

Δίπλα στην ομηρία των χρεών, η Κυβέρνηση μας κάνει όμηρους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις ακόμα και τις Κυριακές. Στο εμπόριο με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απελευθερωθεί 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου σε περιοχες της Αττικης. Με το νόμο – τερατούργημα που ψήφισε πριν λίγες μέρες, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού μας, διευρύνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, στις μεταφορές, στην επισκευή, στο λιμάνι κλπ. Βαφτίζει τα μικρά εμπορικά σε κέντρα διανομής και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων ολες τις Κυριακές ,το δήθεν προαιρετικό άνοιγμα τις Κυριακές, γίνεται υποχρεωτικό. Όσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο εμπόριο τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος ατομικός και οικογενειακός συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες που συνήθως επιφορτίζονται την ανατροφή των παιδιών και άλλες καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα.

Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή! Τη δυναμώνουμε!

Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. Όποιος διαλέγει τον μοναχικό δρόμο της ατομικής λύσης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Δίνουμε δυναμικό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων στις 30 Ιουνίου.

Γινόμαστε μέλη στους Συλλόγους και στις Ενώσεις μας, παίρνουμε μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες του επόμενου διαστήματος, για να έχουμε Συλλόγους ζωντανούς και διεκδικητικούς.

Διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ:

  • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος – τερατούργημα που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις.
  • Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους
  • Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
  • Τη ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
  • Την αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτηρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
  • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.