June 12, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ψήφισμα και απόφαση για κλιμάκωση διεκδικήσεων στη σύσκεψης Σωματείων και ομοσπονδιών αυτ/μενων και ΕΒΕ

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι ένας ακόμη Γολγοθάς

Για την πλειοψηφία από μας η πολιτική της κυβέρνησης αποδείχτηκε το λιγότερο εγκληματική. Στον ένα χρόνο των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο «δια πάσα νόσο» προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, είδαμε το εισόδημά μας να εξανεμίζεται. Τα αδιέξοδα για να συντηρηθεί οικογένεια και επιχείρηση γιγαντώθηκαν. Τα μισοδανεικά και οι αναστολές της κυβέρνησης δεν έσωσαν την παρτίδα. Η επιστροφή στις συνθήκες της κανονικότητας και η αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών, θα φανερώσει σε όλη του τη διάσταση ένα εφιαλτικό τοπίο για χιλιάδες από εμάς. Αμέτρητοι συνάδελφοι στην Αττική και σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αντέξουν αν δεν παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα μετρά ελάφρυνσης.

Ακόμα και σήμερα, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» καλούμαστε να επιβιώσουμε σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία μας. Η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει, κρούσματα και θάνατοι παραμένουν στα ύψη και οι εμβολιασμοί παραμένουν πίσω από τις ανάγκες. Ωστόσο η κυβέρνηση ανοίξε οικονομικές δραστηριότητες, τον τουρισμό αλλά και τα σχολεία των παιδιών μας, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, έστω και καθυστερημένα. Η «αυτοδιάγνωση» και η «ατομική ευθύνη», επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση, για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ρίχνει σε μας, το μπαλάκι για την διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης.  Αρνούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στην προστασία της υγείας μας ή την οικονομική εξαθλίωση

Απαιτούμε εδώ και τώρα την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και όλων των εργαζομένων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε σωματείο και ομοσπονδία να δυναμώσουν τον αγώνα. Γι αυτό και προχωράμε σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Τέταρτη 16/6

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη διαγραφή των χρεών που μας φόρτωσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Των χρεών που μεγάλωσαν χρόνο με το χρόνο λόγω των άδικων αντιλαϊκών «μνημονιακών» νόμων που είναι σε ισχύ «σαν να μην πέρασε μια μέρα», των χρεών που μας φόρτωσε η τωρινή κυβέρνηση με τις εγκληματικές πολιτικές της.

Οι πολύφορεμενες 120 ή 240 δόσεις, δεν μας ικανοποιούν. Το πιο πιθανό είναι ότι αφορούν ρυθμίσεις στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού (βλ. Πτωχευτικός κώδικας). Ρυθμίσεις οι οποίες κρατάνε ενέχυρο την κατοικία μας και κάθε περιουσιακό στοιχείο και δεσμεύουν τμήμα του εισοδήματος μας για δεκαετίες. Πρόκειται για καθεστώς ομηρίας, για αισχρό εκβιασμό για μας και τις οικογένειές μας.

Γι αυτό και απαιτούμε για όλους αυτοαπασχολούμενους συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ:

-Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων.  Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους

-Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής  ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

-Τη ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με  δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-Την αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτηρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).

– Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

H ανταγωνιστικότητα που επικαλούνται δεν αφορά τις δικές μας ανάγκες. Αρνούμαστε να θυσιάσουμε ζωή και δικαιώματα για το χατίρι των κερδών των μονοπωλίων 

Τα λόγια συμπάθειας που ακούμε από τη μεριά της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι το ξήλωμα των δικαιωμάτων συνεχίζεται. Δίπλα στους νόμους που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει νέους αντιλαϊκούς νόμους που θα κάνουν τη ζωή μας κόλαση

Πρώτη στο βωμό των θυσιών παίρνει θέση η κυριακάτικη αργία. Πότε “για την αναθέρμανση του εμπορίου”, πότε “για την αναζωογόνηση του τουρισμού”, το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στην ουσία έχουν απελευθερωθεί οι 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου με νόμους ων προηγούμενων κυβέρνήσεων. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας διευρύνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, στις μεταφορές, στην επισκευή, στο λιμάνι κλπ. Όσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο εμπόριο τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Βαφτίζει τα μικρά εμπορικά σε κέντρα διανομής και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων τις Κυριακές. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16ης και 23ης Μαΐου  ήταν ένα ακόμα δώρο στις εμπορικές αλυσίδες και τα supermarket και δείχνει τι θα ακολουθήσει.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο. Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος ατομικός και οικογενειακός συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες που συνήθως επιφορτίζονται την ανατροφή των παιδιών και άλλες καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Και όλα αυτά την ώρα που τα μονοπώλια θα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία τους.

Η απάντηση μας είναι η συλλογική πάλη. Όποιος διαλέγει τον μοναχικό δρόμο της ατομικής λύσης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Γι αυτό απαιτείται να ενώσουμε  τη φωνή μας με τους εργαζόμενους να δώσουμε συντονισμένη απάντηση στην ασυδοσία των μονοπωλίων. Αρνούμαστε να ζούμε για να δουλεύουμε για χατίρι των πολυεθνικών. Έχουμε δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στις 3 Ιούνη. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στο εμπόριο ενάντια για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας. Την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο εργασίας.

Όσα προγράμματα ενίσχυσης και να τάξει η κυβέρνηση δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα της ελεύθερης αγοράς. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, οι εμπορικές αλυσίδες είναι και θα παραμείνουν κυρίαρχες, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα δις του ταμείου ανάκαμψης θα κατευθυνθεί στις τσέπες λίγων και εκλεκτών. Τα ψίχουλα που μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες μικροεπιχειρήσεις δεν αρκούν για «να σώσουν την παρτίδα». Ο λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο μέσα από τα “προαπαιτούμενα” που συνοδεύουν την εκταμίευση των δόσεων, όπως έγινε και προηγούμενα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε τη στρατηγική κυβερνήσεων-ΕΕ που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος τελικά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Μόνη διέξοδος η πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στην ανασφάλεια και το λουκέτο

Η ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης αποτελεί το καλύτερο στήριγμα κάθε αυτοαπασχολούμενου. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια αλλά και για να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας

Εδώ και τώρα, απαιτούμε πραγματικά και μόνιμα μετρά ενίσχυσης των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επαγγελματιών, διαγραφή χρεών και μείωση της ληστρικής φορολογίας.

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
  • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.