April 23, 2024

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Το νέο πτωχευτικό ν/σ είναι ομηρία όχι ευκαιρία! Όλοι Τετάρτη 21/10 στο Υπ. Οικονομικών στις 18:00

 

Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους. Γνωρίζουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών και τώρα έρχονται να σφίξουν περισσότερο την θηλιά στο λαιμό μας.

Θέλουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι! Ας αφήσουν τις ανοησίες που διάφοροι υπουργοί βγαίνουν και παπαγαλίζουν στα κανάλια, ότι δήθεν διευκολύνουν τον λαό να απαλλαγεί από τις οφειλές. Ίσα ίσα επιδιώκουν να αυξήσουν την είσπραξη των οφειλών.

Το νομοσχέδιο φέρνει fast track πλειστηριασμούς, ρευστοποίηση της περιουσίας (κατοικιών, μαγαζιών, εργαλείων δουλειάς μικροεπιχειρήσεων κλπ.) αλλά και δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματός των οικογενειών μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άρθρα που αφορούν την πτώχευση μικρού αντικειμένου αναφέρονται σε ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες επιταχύνονται οι διαδικασίες πτώχευσης.

Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία είναι ομηρία!

Θέλει πολύ θράσος να ονομάζεις αυτό το νομοσχέδιο δεύτερη ευκαιρία! Ο υπουργός οικονομικών καυχήθηκε στην παρουσίαση του νομοσχέδιου ότι μετά την πτώχευση ο επαγγελματίας θα διατηρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος για να ξεκινήσει ξανά!!! Ή ζουν σε παράλληλο σύμπαν ή μας κοροϊδεύουν.

Αλήθεια τι θα ξανακινήσει αυτός που μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θα έχει απωλέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο συμπεριλαμβανομένης και της Α κατοικίας, θα έχει δεσμευτεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός του προκειμένου να αποπληρωθούν τράπεζες, κράτος και άλλοι πιστωτές όπως ΔΕΗ κλπ.;;

Πρόκειται δηλαδή για κυριολεκτική ομηρία την οποία πρέπει να καταδικάσουν οι αυτοαπασχολούμενοι  μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο δεν παίρνει μερεμέτια θέλει γκρέμισμα!

Το υπουργείο κρύβει την πραγματικό σκοπό του νομοσχέδιου πίσω από ορισμένες διατάξεις που ενσωματώνονται στο ν/σ και έχουν προβληθεί κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις-ΕΕ-επιμελητήρια-συνδικαλιστές ηγεσίες. Όπως  η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης, οι συμβουλευτικές δομές για τους πτωχευμένους (με τη συμμετοχή επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών φορέων), οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όλα τα παραπάνω είναι το αναγκαίο άλλοθι που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πλασάρει το ν/σ και να ανακαλύπτουν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες κάποια «θετικά» σημεία….

Το πρόβλημα των α/α όμως δεν είναι η άγνοια ή η έλλειψη ενημέρωσης για το που βαδίζει η επιχείρησή τους, αλλά τα μειωμένα εισοδήματά τους, ειδικά στις συνθήκες κρίσης, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην αγορά, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις-ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίστοιχα ισχύει και για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πείρα δείχνει ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που απέρριπταν την οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης χρεών αφού εκτιμούσαν ότι οι απαιτήσεις τους θα ήταν επισφαλείς.

Αν ήθελε να δώσουν πραγματική ανασα στους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς ΕΒΕ, στα αδιέξοδα που βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε στις συνθήκες πανδημίας, αλλά και της νέας κρίσης στην οικονομία δεν θα κώφευαν μπροστά στα δίκαια αιτήματα μας.

 Η κυβέρνηση μπορεί να υλοποίησε ορισμένα προσωρινά μέτρα πυροσβεστικού χαρακτήρα όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή τα μικροδάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης.

Αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, τα απορρίπτει στο όνομα των αντοχών της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αλλά και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δρομολογεί νέα προκλητικά προνόμια -φοροαπαλλαγές, κρατικές επιδοτήσεις- για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνάδελφοί έχουμε πλούσια και πικρή πειρα!

Καμία ουσιαστική βελτίωση της κατάστασής τους δεν έχουν να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν -με ελάχιστες διαφοροποιήσεις αλλά με τον ίδιο ζήλο- στρατηγική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή η στρατηγική που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο σχέδιο Πισαριδη, μας έχει γραμμένους…. από τη μεριά εκείνων που θα κληθούν να πληρώσουν τη νέα κρίση, από τη μεριά εκείνων που θα δουν τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται, τις ανάγκες τους να υπονομεύονται προς όφελος της θωράκισης της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Να μην τους αφήσουμε! Να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

  • Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα
  • Άμεση επανένταξη των α/α σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος), Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόδους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα επιβλήθηκαν μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή. Ευνοϊκές ρυθμίσεις που να μην ξεπερνούν το 5% του εισοδήματος μηνιαίως
  • Απαλλαγή των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, ειδικά για τις κατηγορίες εκείνες στις οποίες επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα, όπως εστίαση, λαϊκές αγορές. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παρέμειναν κλειστοί με κρατική απόφαση, όπως κυλικεία σχολείων, ΚΑΠΗ αλλά και μικρά δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. 
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.